Ermita de Sant Jaume de les Torres de Cas – Àger / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Àger, població i municipi del mateix nom, a la comarca de La Noguera (Lleida).

Època: Segle XI  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Les fotos de l'interior han estat fetes a través de les obertures exteriors de l’església.

Accés - Visitada el 06/11/2008:

Circulant per la carretera C-12, entre els PK 194-195, arribem al llogaret de Port d'Àger on trobem una ampla placeta  (41 58 45.0 00 45 02.5), on podem parar una estona i gaudir de les  magnífiques vistes al Montsec.

A la dreta d'aquesta placeta, arrenca una pista de muntanya sense asfaltar (*), en molt bon estat el dia de la visita, indicada per un cartell de color verd, de senderisme, que en un còmode recorregut d'uns 4,1 km. ens situarà al costat de l'ermita de Sant Jaume, on aparcarem còmodament el vehicle a l'ample voral de la carretera (41 58 12.0 00 47 39.2).

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2015):

“ Descripció

Ermita abandonada (?) d'una nau amb tres alçades creixents des de l'absis fins a la nau amb nínxols als murs interiors.

Dues portes a la façana de migjorn, finestra espitllera a l'absis i lateral, i espitllera en creu al mur de ponent.

Els arcs torals, reforç de la volta de canó, són continuació dels pilars rematats per capitells amb els relleus dels nobles de l'època.

Els murs són de filades de carreus de pedra i la coberta ha estat restaurada amb lloses de pedra.

L'ermita part del castell de Cas amb dues torres rodones.

Es va voler traslladar a l'Autopista com a element decoratiu amb forta oposició per part del municipi, aconseguint la restauració definitiva "in situ".”