Ermita de Sant Cristòfol del Bosc – Llambilles / Gironès

Per facilitar la lectura del text d'aquest plafó, tot seguit passem a ampliar-ne alguns detalls:

AMPLIACIÓ nº  1     AMPLIACIÓ  nº 2     AMPLIACIÓ nº 3

AMPLIACIÓ nº 4     AMPLIACIÓ nº  5

Situació: En terrenys del terme municipal de Llambilles, a la comarca del Gironès – (Girona).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Al seu voltant hi ha disposada una àrea recreativa, amb bancs, taules i barbacoes.

Una de les possibles maneres d'arribar-hi, seria la que hem practicat  nosaltres.

El punt de partida d'avui ha estat des d'una rotonda que hi ha vora Llambilles, al final del carrer Les Conques, situada en un lloc (41 54 56 02 51 02.9) de la carretera C-65 (Quart / Cassà de la Selva), a la vora de la fita del PK nº 23, on hi ha una sortida indicada per anar a l'Ermita de Sant Cristòfol del Bosc.

A partir d’aquí hem anat trobant indicacions de tant en tant. Durant el recorregut se'ns incorporaran o marxaran alguns camins. En absència d'instruccions, seguirem per la pista principal, la més utilitzada.

En el nostre quadern de viatge només tenim anotat un punt a tenir en compte: 41 55 01.2 02 52 15.4, on hi ha una desviació. Continuem per la dreta.

A dia d'avui, quan el camí ha deixat d'estar asfaltat, continua sent transitable amb un vehicle de turisme. Trobarem algun bony de tant en tant, res que no es pugui superar amb una mica de precaució en la conducció. Arribats a dalt, podrem aparcar amb comoditat.

La introducció de les tres dades de coordenades que facilitem en aquest itinerari,  a Google Maps, comporta que ens ofereixi el següent M A P A del recorregut, que coincideix amb el que hem fet nosaltres.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

Petita església situada al mig del bosc, d'origen romànic amb planta rectangular i absis semicircular una mica apuntat, recordant la forma de la quilla dels vaixells.

Parets de pedra morterada, coberta de teula amb encavallades de roure.

Campanar d'espadanya i un cobert a l'exterior.

La reconstrucció acabada l'any 1981 ha variat alguns aspectes originaris enrunada per l'actual coberta amb encavallades i l'afegit del campanar d'espadanya que inicialment no existia.

Notícies històriques

A la comarca hi ha la tradició de que aquesta petita església era originàriament l'antiga parròquia del poble. Al seu entorn es conserven algunes runes d'antigues construccions. Hi havia la última estació d'un Via Crucis, fet amb ceràmica probablement molt antic.

L'any 1926 s'hi va deixar de fer culte. El 1936 es va ensorrar la coberta durant una tramuntanada.

Fou reconstruïda per iniciativa del rector de Llambilles a partir d'uns dibuixos de l'antiga ermita fets pel Sr. Gener de Caçà. Ha estat retornada al culte l'1 de l'11 de 1981.”