Església de Sant Bertomeu d’Erta – El Pont de Suert / Alta Ribagorça

Situació: A Erta, entitat de població del municipi del Pont de Suert (Alta Ribagorça) – Lleida.

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral de la carretera per on hi hem arribat.

Accés - Visitada el 21/09/2012:

L'itinerari inicial coincideix amb el que també ens portaria al castell d’Erillcastell, i a l’església sufragània de Santa Eulàlia de Peranera,i és el següent:

Abandonem la localitat del Pont de Suert en sentit sud, circulant per la carretera N-230. Ben aviat trobarem una desviació a mà esquerra (42 24 04.47 00 44 32.87) per on continuarem i llavors ens trobarem circulant per la carretera N-260 en sentit La Pobla de Segur.

Deixem aquest vial quan trobem una desviació a mà esquerra (42 23 37 00 47 08), entre els PK 342-341, indicada per anar a Malpàs, cap a on ens dirigirem. Ens trobarem llavors circulant per la carretera LV-5212, des del km. 0 d'aquest vial.

Entre els PK 2-3 d’aquesta ruta apareixerà una desviació (42 24 32.01 00 47 52.36 ):

-       A l'esquerra, Malpàs.

-       Recte, Castellar, Erta, Sas / Restaurant l'Abadia. Continuem en aquesta direcció, recte. Durant el proper tram del camí trobarem una desviació (sense cap indicació), per anar al castell d'Erillcastell (Visita opcional – veure la pàgina corresponent).

Nova cruïlla a 42 24 46.98 00 48 40.48

-       Per la dreta aniríem cap a Erta, 7,9 km (Església de Sant Bertomeu) i Sas 9,7 km.

-       Per l'esquerra hi ha un cartell de direcció prohibida.

-     Pel camí del mig, hi ha un  cartell: L'Abadia – restaurant , casa de pagès i pàrquing  Continuant per aquí, on en aquest lloc acaba l'asfalt, seguint per un camí de terra, a dia d'avui, relativament en bones condicions, arribaríem sense més complicacions al llogaret de Peranera (Església sufragània de Santa Eulàlia de Peranera – visita opcional – veure la pàgina corresponent).

Com és lògic, continuem per la dreta, en direcció a Erta. Al cap d'uns 25 minuts de recorregut tot xino xano, en cotxe, per una pista en bones condicions de circulació i molt boniques vistes, arribem al destí desitjat. Aparquem al voral de la carretera (42 25 31.74 00 50 36.66).

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Març 2020):

Descripció

Es tracta d'un edifici profundament transformat, d'una sola nau amb absis semicircular sobrealçat que s'obre a la nau a través d'un arc presbiteral.

La nau té adossades, a banda i banda, les capelles laterals que foren afegides en època tardana.

Més recentment es construí una sagristia al sector sud-oest de l'absis.

L'absis és cobert amb volta de quart d'esfera que arrenca d'una línia d'impostes de pedra tosca, que ressegueix els murs laterals de la nau.

Aquesta és coberta amb volta de canó de perfil semicircular.

A la façana de ponent hi ha un ull de bou.

L'exterior és totalment arrebossat i s'han fet noves obertures.

Els murs laterals i l'absis es van sobrealçar i la coberta va passar a ser d'una sola vessant.

La porta d'entrada s'obre al mur de migjorn, mentre que un campanar d'espadanya de dos ulls corona el mur de ponent.

Malgrat les reformes que ha patit, els elements originals ens indiquen que es tracta d'un edifici bastit a finals del segle XI i a inicis del XII.

El lloc d'Erta, esmentat en la documentació des del segle X, pertanyia al monestir de Lavaix.

Malgrat que l'església de Sant Bartomeu no figura consignada fins al segle XII, sembla que ja existia al final del segle XI.

En l'inventari d'esglésies pertanyents a la mensa del monestir de Lavaix del final del S. XII, figura l'església de Sant Bartomeu d'Erta com a església de la qual depenien la de Sant Romà de Massivert i la de Sant Tirs de Sentís; per això era l'abat de Lavaix qui tenia el dret de provisió de rector i visites.

El lloc d'Erta restà sota la senyoria de Santa Maria de Lavaix fins a la desamortització del s. XIX.

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.