Ermita de Sant Adjutori – Sant Cugat del Vallès / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Cugat del Vallès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona). En ple Parc de Collserola.

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat.  Restaurada. L'any 2003 es finalitzaren les obres de restauració. No és accessible lliurament.

Altres noms: Santa Maria de Gausac, Santa Maria del Bosc - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 20/02/2015:

La manera en que hem accedit a aquesta edificació, ha estat seguint la continuació natural del camí que en el seu dia, ens va portar fins a -> l'Ermita de Sant Medir.

Reproduïm tot seguit aquest camí:

“ Procedents de la localitat de Sant Cugat del Vallès i circulant per la carretera BP-1417 en direcció a Barcelona, en un lloc situat a 41 25 49.6 E 02 06 50.9, entre els PK 7 / 6 d'aquesta carretera, trobarem una desviació a mà esquerra, indicada, per accedir a Sant Medir, cap a on ens dirigirem, distant uns 2,3 km, circulant per una carretera asfaltada, menys els darrers metres, on hi trobarem uns quants bonys al terra, però en qualsevol cas, transitable.”

Ara, continuem:

En aquest lloc hi ha una cadena que barra el pas, la continuació, als vehicles a motor. Per tant, hem aparcat el cotxe al voral de la carretera i hem continuat camí a peu.

Hem fet el recorregut en uns trenta minuts, tot xino xano, sortint des del davant mateix de la Font del Mirador (41 26 38 02 07 16), pel camí de la dreta. És un camí de terra, ample, sense cap dificultat, amb discretes pendents, i on la única desviació destacable que presenta, apareix a 41 26 50.6 02 06 58.2 ben senyalitzada, on se'ns incorpora un altre camí per l'esquerra, (I que haurem de tenir en compte a la tornada), indicat per anar al restaurant Can Jané.

Durant la passejada, cal estar ben atents a la circulació dels ciclistes, donat que comparteixen amb nosaltres aquest terreny.

Finalment, i abans d'arribar a Can Borrell (que haurem vist indicat en varies ocasions), prenem una sortida a mà dreta 41 27 19.3 02 06 49.7, també ben senyalitzada, que ens durà tot seguit a l'ermita que busquem.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2015):

Ermita de planta circular i de volta semiesfèrica. Finestra amb arc de pedra treballada.

S'hi aprecien tres nivells: l'inferior preromànic i els dos restants romànics. Per sota del nivell actual hi ha una fundació més antiga executada amb la tècnica del opus spicatum.

Altar situat a llevant segons l'antiga tradició. La porta d'accés presenta testimonis de les reformes al llarg de les èpoques.

Notícies històriques

A causa de la desamortització del 1835 la capella va quedar abandonada. Ermita que formà part d'una residencia de repòs dels abats de Sant Cugat.

La primera datació és del 962, l'ermita formava part de les propietats del monestir. I va tenir una gran importància durant molts anys en haver-ne format a la vall un gran nucli de població durant la reconquesta. Va mantenir-se el culte fins el segle XIX i segurament a”

Com es veu, la resta de la informació, no hi apareix, resta incompleta.