Ermita de la Trinitat – Sitges / Garraf

Ermita de la Trinitat

Vistes des del camí que accedeix a l'Ermita de la Trinitat

I T I N E R A R I

Per tal de poder portar a terme aquesta descoberta, és necessari desplaçar-se, en primer lloc a la  nostra pàgina del PALAU NOVELLA, des d'on comença aquesta excursió.

Situació: En terrenys de Sitges, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Garraf (Barcelona).

Època: “Documentada des del 1375, l’actual capella és moderna,  ja que a finals del segle XVIII s'ensulsí la teulada i es va reconstruir, engrandint-la al mateix temps.”  – (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.

Estat: Bo. No és accessible lliurament. (**) A la pàgina web de l'Ajuntament de Sitges consta que està oberta el quart diumenge de cada mes.

Hi ha un telèfon de contacte: 626 992 393 (Informació extreta en data 21/02/2020).

“ Té una situació admirable: es veu des de la punta del Llobregat fins al cap de Salou, una immensitat de mar.” Wikipedia.

Camí a l'ermita de la Trinitat

(0) - Punt d'inici:  Abandonem el Palau Novella des de la zona d’aparcament, des d'un punt situat a 41 17 28.5 01 51 10.1  i entrarem al carrer Avinguda de la Plana Novella per on circularem ben pocs metres, fins una desviació (1) situada a 41 17 22.4 01 51 11.6, per on entrarem al carrer Migjorn, i per on continuarem una estona.

Ben aviat, en un punt (2) situat a 41 17 11.4 01 51 21.8 , en una corba, deixarem l'asfalt i entrarem a un camí de terra, transitable, amb bonys de tant en tant. Res que no es pugui superar amb una conducció acurada. Evidentment, amb un vehicle 4x4, es viatja millor per aquest paratges. Seguim.

(3) A 41 16 59 01 50 06.4 se'ns incorpora un camí per la dreta.

(4) A 41 16 55.5 01 50 05.5 Deixem a la dreta l’accés a Jafre, antic poble abandonat. Poc més endavant deixem a l'esquerra el Mas Llorenç (indicat).

(5) A 41 16 44.8 01 50 18.9, desviació. Continuem per l'esquerra, indicat:Sitges.

(6) A 41 16 14.1 01 50 29.4 Continuem recte - Indicat: Sitges. Per l'esquerra aniríem a Vallcarca – també indicat).

(7) A 41 16 04 01 50 25, desviació, seguim recte. Per l'esquerra hi ha una indicació: Mas Quadrell.

(8) A 41 15 54.9 01 50 15.9, desviació, deixem a la nostra esquerra un camí d’accés al Casal dels caçadors de Sitges. Continuem recte.

(9) A 41 15 48.1 01 50 07 . Fi de trajecte motoritzat. Una mica més endavant hi ha una cadena que barra el pas als vehicles. De vegades algú hi deixa el cotxe al bell mig del camí (abans de la cadena, naturalment).

Aparquem el vehicle i ens disposem a continuar el camí a peu. Com a referència direm que en un costat de la clariana, hi ha un rellevant “pal de la llum”.

M A P A de la primera part del trajecte, recorregut en cotxe, fins arribar al lloc on hem aparcat.

Distància aproximada: 6,1 quilòmetres

(10) A 41 15 31.2 01 50 10.9, desviació. Continuem per l'esquerra, no hi ha cap indicació.

(11) A 41 15 19.8 01 50 24.7 (Dades aproximades) se'uns incorpora un camí per l'esquerra. Continuem per la dreta en pujada. Aquest punt no és visible en el mapa de Google, però nosaltres el tenim anotat al quadern de viatge. Serà qüestió de tenir una mica de fe.

Tot seguit veurem unes quantes imatges de la següent part del camí.

(12) A 41 14 21.3 01 51 02.8 Deixem a mà esquerra un edifici de serveis on destaca una alta torre de comunicacions. Continuem caminant, ara en baixada.

(13) A 41 14 20.6 01 51 08.1 Deixem una darrera part de camí asfaltat i continuem per un sender, indicat, a mà esquerra, fins la ja molt propera ermita.

M A P A de la segona part del trajecte, recorregut a peu, fins arribar a l'Ermita de la Trinitat.

Distància aproximada:3,9 quilòmetres

Temps: Google Maps proposa fer-ho en 53 minuts. Nosaltres hem trigat una mica més.

Localització: (14)  N 41 14 19.1 E 01 51 13.8 – Altitud: 181 m.

Altres:

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat - Generalitat de Catalunya , ens complau extreure la següent informació - (Agost 2016):

“ Descripció

Ermita de petites dimensions. Cau al E. De Sitges, al cim de la muntanya que avançant envers la mar forma la punta de la Ferrosa.

S'hi puja per un camí que surt de la carretera n-246. Situació admirable ja que es veu des la punta de Llobregat fins al cap de Salou, una immeditat de mar.

Tipologia popular l'edifici, el qual te al costat una construcció de caràcter modernista.

L'ermita es encalada. Ben cuidada fent-se constantment treballs de conservació

Notícies històriques

Es molt antiga, tota vegada que es troba ja en un document de 1375, i consta que ja hi havia ermitans. La tradició diu que es va construir per haver-ne trobat en aquells indrets una creu amb la imatge de la Trinitat.

L'actual capella es moderna, ja que a finals del segle XVIII s'ensulsí la teulada i es va reconstruir, engrandint-la al mateix temps.”

• Bonica excursió, per paisatges canviants, i vistes esplèndides, sense ser gaire feixuga, tot i que durant el trajecte a peu, hi sovintegen les pujades i baixades que “fan suar de valent la cansalada”.
  • A més, nosaltres l'hem portat a terme durant el mes d'agost, i l'estona de caminar, ha estat “durilla” per la calor.
  • Itinerari bastant transitat per esforçats ciclistes.

Un itinerari alternatiu:

Al punt KM nº 167 de la carretera C-31 (Segons s'identifica al mapa del ICGC), antiga C-246, popularment coneguda com la carretera de les costes de Garraf, en un lloc situat a 41 14 09.1 01 50 54.6, al costat muntanya, hi ha una sortida d'aquesta via, que accedeix a una carretera que porta a l'ermita.

Però hi ha un problema: l'accés amb cotxe, està tancat per una barrera. No hi ha espai ni per aparcar-hi un sol vehicle i el tràfec és endimoniat.

Així doncs caldria confirmar en el telèfon indicat (**), la viabilitat de poder accedir-hi el diumenge que està oberta.

M A P A d'aquest recorregut alternatiu