Ermita de la Pietat – Ulldecona / Montsià

I T I N E R A R I

Situació: A la Serra de l'Ermita, en terrenys d'Ulldecona, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Montsià (Tarragona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Generalitat de Catalunya).

Protecció: BCIL - (Generalitat de Catalunya).

Estat: Bon estat. Visitable. A més de l’església, hi ha una hostatgeria.

Accés – Visitada el 23/04/2016:

Circulant per la carretera T-331 (Santa Bàrbara / Ulldecona ) i circulant en aquest sentit, en un lloc d'aquesta via, situat a 40 37 38.5 00 28 54.0, molt a la vora del PK nº 4, hi ha una sortida a la dreta, perfectament indicada per anar a aquesta ermita.

Al cap d'uns mil quatre cents metres més de recorregut, tota l'estona per camí asfaltat, arribem al destí, on podem aparcar el cotxe còmodament.

Altres: De la pàgina web Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):

Santuari adossat a les parets de la Mola de Godall o Serra de l'Ermita, al nord-oest d'Ulldecona.

S'hi pot accedir pel camí tradicional de l'Ermita, bordejant la Serra, o pel que comunica l'Ermita amb la carretera comarcal que va a Tortosa, a uns 4 quilòmetres d'Ulldecona.

El conjunt consta d'església i hostatgeria, una davant de l'altre, amb un porxo central de dos pisos, el superior amb una galeria d'arcs rodons, que serveix d'accés a les dues.

Separada del cos principal, una altra edificació auxiliar més senzilla

L'edifici de l'hostatgeria consta de planta baixa i tres pisos de nivell irregular.

Conserva les estructures de les primitives capelles romànica (segle XIII) i gòtica (segles XIV i XV). La teulada és a dues vessants.

Davant el santuari hi ha una plaça ampla, remodelada i ampliada el 1982.

Un mur de maçoneria d'uns 2,5 m d'alçada, tanca el recinte de l'ermita, fora del qual hi ha encara una ampla esplanada que es fa servir d'aparcament, una terrassa.

A l'alçada de la carretera Tortosa-Ulldecona, una petita capella que indica on comença el camí cap a l'Ermita.

Ermita

Juntament amb l'hostatgeria adossada a la façana, forma el cos principal de l'ermita de la Pietat, a uns 4 km al nord del poble.

Planta d'una nau rectangular i absis poligonal, porta d'accés sota el porxo de l'hostatgeria, en forma d'arc de mig punt de dovelles i brancals de pedra i cor als peu de la nau.

Coberta amb volta de canó a la nau i de creueria a l'absis i les capelles.

A banda i banda de l'absis s'hi troben la sagristia i la sala d'exvots.

Al mur frontal de l'absis hi ha l'obertura del cambril amb la imatge de la Verge.

Sagristia de planta irregular i sector de volta de creueria a través de la qual s'accedeix al cambril, estança quadrada gran amb escala per a pujar fins a la Verge.

A l'exterior, contraforts entre capelles i campanar quadrat molt senzill.

Murs de maçoneria arrebossada i emblanquinada amb carreus de pedra en les estructures portants.

Teulada a dues vessants amb teula àrab.

Hostatgeria

Sector d'edifici que fa d'hostatgeria i de vivenda dels ermitans, adossat al mur de l'església.

Format per dos cossos diferenciats units.

El primer amb gran porxo a la planta baixa amb dues arcades grans de pedra que sostenen el sostre, d'embigat de fusta, a través del qual s'accedeix al primer pis de l'hostatgeria i a l'església.

Al primer pis hi ha un porxo al davant cobert amb teulada a la catalana de dues vessants.

El segon cos, més gran, consta de planta i tres pisos de nivell irregular; part de la planta és una estança rectangular amb volta de canó de maçoneria i arc toral de carreus.

Al primer pis hi ha una nau gòtica amb volta apuntada i dos arcs torals de carreus i en el tercer pis un porxo-golfa i estances auxiliars.

Els murs són de maçoneria arrebossada i emblanquinada i la teulada és a dues vessants.

Al fons del vestíbul de la planta baixa hi ha una petita estança amb una cisterna que aprofita la roca com a mur.

Rep el nom de "el comptador" i sembla que era un comptador de ramat, ja que a la vora de l'ermita passa un camí de bestiar oficial.

L'edifici té estances condicionades per a acollir pelegrins. L'habiten permanentment un matrimoni.

No hi ha notícies documentals anteriors al segle XV, però seria possible aventurar la hipòtesi d'una capella immediatament posterior a la Reconquesta.

La primera referència que es coneix és del 1445; es tracta d'una peregrinació decidida per l'ajuntament de Tortosa per a demanar pluges en època de sequera.

Hi ha diversos documents amb referències d'aquest tipus.

El 1687 es construí el primer pis del cos que separa l'hostatgeria de l'església (hi ha la data gravada a la llinda d'una porta).

El 1689 es construí la confraria de Nostra Senyora de la Pietat.

El 1779 es va daurar l'altar. Del 1810 al 1812 el santuari romangué tancat.

L'any 1936 l'església va ser incendiada per anarquistes, i es va destruir l'altar, els retaules i el cor, tot i que no afectà l'estructura.

L'any 1939 s'inicià la reconstrucció, i d'aquesta data ençà s'hi ha intervingut, respectant les estructures.

El 1981 s'amplià la plaça, i als baixos s'hi crearen serveis.”

Vora l'ermita hi ha el Centre d'interpretació d'art rupestre “Abrics de l'ermita”.