Ermita de la Mare de Déu del Pedró – Sant Hilari Sacalm / Selva

Exvot - Wikipedia

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Hilari Sacalm, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat pràcticament al davant.

Altres noms: Ermita de la Mare de Déu del Padró – Santuari de la Mare de Déu del Pedró - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada: 17/02/2017.

Avui teníem la intenció de visitar, en primer lloc l’Ermita de la Mare de Déu del Pedró i després, l'Ermita de Santa Margarida de Vallors, ambdues situades a la mateixa zona, tot i que l'anàlisi dels mapes ens deien que s'hi accedia per camins diferents.

Vàrem dirigir-nos en primer lloc al Pedró. Però durant el recorregut d'aproximació vàrem trobar indicadors que també ens dirigien a Santa Margarida.

Tot i que segurament aquesta variació sobre la marxa, comportaria donar alguna que altra volta, vàrem acceptar el repte de localitzar-les alhora.

El punt d'inici (0) d'avui ha estat un lloc (41 53 08.0 02 31 12.0), situat a les afores de Sant Hilari de Sacalm, a tocar de les cases de la urbanització Cal Sastre, on prenem una sortida de la carretera, indicada: pista forestal – El Sobirà.

Durant la propera part del camí, quan ja circulem per pistes de terra, trobarem que se'ns incorporen o marxen altres camins. A manca d'indicacions, cal circular seguint sempre intuïtivament per la pista principal, la més transitada.

Tot i que a estones el terreny és perfectament transitable, recomanem l'ús d'un vehicle 4x4.

Tot seguit facilitem les dades de punts del recorregut on trobarem desviacions.

(1) - A 41 53 52.6 02 32 05.9 trobem una desviació, indicada: Pedró a 4,1 km.  Seguim per l'esquerra.

(2) –  A 41 54 11.0 02 33 20.2 trobem una desviació, indicada: Pedró a 1 km. Seguim per la dreta.

(3) – A 41 53 58.4 02 33 37 Al nostre quadern de viatge hi tenim una anotació. Tot i que al mapa de Google no “es veu”, diem que trobem una desviació i continuem per l'esquerra. No hi ha indicador.

(4) – A 41 53 56.8 02 33 47.3 Com en el punt anterior, trobem una desviació “fantasma”, però en aquest cas concret si que recordem certament, haver continuat per l'esquerra.

La introducció a Google Maps de les coordenades des del punt (0) al punt (5), genera automàticament, el següent M A P A del recorregut

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2017):

Edifici religiós orientat a ponent, i situat dintre de l'agregat de Santa Margarida de Vallors.

Té una sola nau rectangular, i una edificació annexa, construïda posteriorment i la sagristia. La coberta és a doble vessant en teula àrab.

Porta d'entrada adovellada i en arc de mig punt i a cada costat una finestra amb àmpit, brancal i llinda de pedra. A la part superior hi ha un ull de bou amb una reixa.

Corona l'edifici un campanar d'espadanya.

El més destacable són uns contraforts que hi ha a la part sud, que semblen fets amb les pedres de l'antic temple.

Els murs estan construïts amb carreus granítics mig escairats

Notícies històriques

L'església apareix documentada el 1285 però l'edifici actual respon a una reforma del 1520 i a una ampliació del 1619. L'edifici annex es construí el 1833.

La placa de la façana del 1978 fa referència al bisbe Salvi Huix (1877-1936), natural de la zona.2"