Ermita de la Mare de Déu de Montanyans – Castellet i la Gornal / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellet i la Gornal, municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona). En realitat, la població més important dels voltants, és La Ràpita.

Època: Segle XIV - (Enciclopèdia Catalana)

Protecció: Ho desconeixem  – (Patrimoni.gencat)

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Santuari de Santa Maria de Muntanyans – (Enciclopèdia Catalana).

Accés - Visitada el 12/08/2013:

L'itinerari que hem fet per arribar a aquesta edificació, coincideix en part amb el que ens ha portat a l'església de Sant Esteve de Castellet, a Les Masuques, i també al Pont de les Masuques.

Ens hem desplaçat per la carretera N-340, en sentit sud. Entre els PK 1205-1204, hem pres una sortida indicada per dirigir-nos a Les Masuques.

Hem circulat llavors una estona per la carretera BV-2117 fins arribar a una cruïlla (1) de “les antigues”, (41 18 09.00 01 38 15.79) sense rotonda, amb un stop. Hem continuat per la dreta, per una solitària i gens transitada carretera, on hi ha un parell de cartells indicant que no hi ha sortida.

Però en realitat, per a nosaltres, si que n'hi ha. Passarem per sota de les calçades de la nova N-340 i després, a la dreta, trobarem l'inici d'una carretereta

(41 17 58.43 01 37 56.79), també asfaltada, (2) que s'enfila decididament.

Veurem un petit cartell indicatiu de la nostra església, a la qual arribarem en breus instants, i podrem aparcar al davant mateix.

Altres:

• De la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, referida a Castellet i la Gornal, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

“ En aquest sector hi ha també el santuari de Santa Maria de Muntanyans, dalt un turó de 195 m, d'una sola nau, absis destruït per l'allargament de la capella, murs laterals amb contraforts, portal rodó amb arquivolta i campanar de cadireta; destruïda parcialment el 1936, fou reconstruïda i emblanquinada.

El primer esment és del 1341, però l’edifici sembla anterior. El Dilluns de Pasqua s’hi celebra un aplec.”

• Per altra banda, no és senzill transitar per aquesta contrada, buscant aquesta església. En aquesta zona conflueixen l'autopista AP-7, la N-340 nova, la N-340 vella, la línia de trens de l'Ave, carreteres locals i camins de terra.. No és fàcil travessar tots aquest vials.
  • Per acabar-ho d'adobar, aquesta construcció, situada al cim d'un turó, envoltada d'arbres per tot arreu, que la fan invisible,des de lluny, sols és accessible per un únic punt: la carretereta per on hi hem pujat.
  • Al costat de l'església hi ha una zona de barbacoes, lliure. Però no hi ha ni taules, ni bancs.