Ermita de la Mare de Déu de la Sala – Jorba / Anoia

Situació: En terrenys de Jorba, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral del camí por on hi hem arribat (41 35 22 01 33 18), a pocs metres de l'edificació.

Accés - Visitada el 10/09/2013:

Circulant en sentit nord per l'antiga carretera N-II - (Actual N-II-a), entre els PK 549 i 548, trobarem una sortida, a mà esquerra (41 35 54.66 01 33 41.17 – Al costat de la carretera hi ha una edificació: Jardineria Travé), per on continuarem.

Per un curt tram d'asfalt, en suau baixada, ens incorporarem a un vial, amb el terra pintat de color marró, on caldrà circular a velocitat reduïda, doncs és un camí a compartir amb vianants i   ciclistes.

Al cap d'un curt recorregut, trobarem una desviació a mà esquerra (41 35 53.80 01 33 24.06), indicada amb un cartell: Mare de Déu de la Sala a 1,4 km. Continuarem per aquí, ara ja circulant per un camí de terra, a dia d'avui, perfectament transitable.

Durant el proper recorregut, passarem entre les gegantines columnes que sostenen la calçada de l'autopista A-2 (41 35 50 01 33 14) i finalment, arribarem a l'ermita.

Al costat hi ha una masia habitada: Can Cansalada.

Nota: Potser ho pintem molt senzill, portar a terme aquest recorregut. En realitat pels forans, no és tant fàcil saber on s’ha de deixar l’autopista A-2 per poder entrar a la carretera N-II-a.

En el nostre cas, hem confiat aquesta tasca al nostre navegador. Havent-li introduït les coordenades de destí, ens ha portat sense cap vacil·lació al lloc desitjat.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

De pur estil romànic.

D'una sola nau rectangular i àbsida semicircular llisa. Campanar d'espadanya al mur de potent. Important la portalada de migdia amb arquivoltes de decoració geomètrica i enriquides amb un fris de ziga-zaga. Han desaparegut els capitells i les columnes.

Pedra tallada de forma regular i coberta de teules a dues aigües. Adossada a ponent hi ha l'antiga casa de l'ermità, datada el 1704. L'interior, arrebossat amb guix i una imatge moderna, que sembla una reproducció d'un exemplar del segle XVII.

Notícies històriques

Es troba al SE del terme municipal de Jorba, en un petit planell enlairat prop de l'Anoia i dels mas de Can Cansalada.

Probablement el mas de la Sala, que dóna nom a la capella, correspon a un vil·la rural de "Sanla", esmentada el 1012, i consta directament des de l'any 1247 i que fou sotmesa a Montserrat.

L'església és esmentada el 1313 quan ja tenia més d'un segle d'existència; els ermitans perduraren fins 1823. S'hi celebren aplecs comarcals.”

Altres :

Al costat de l'ermita hi ha una creu.

És una construcció modernista, del segle XX. (Patrimoni.Gencat). A la vora de l'ermita hi ha un plafó informatiu amb dades d'ambdues construccions. Pel que es refereix a la creu, extraiem el següent fragment de text (Setembre 2013).

“ Creu commemorativa que es va beneir el 24 de setembre de 1911, amb motiu del multitudinari aplec que hi va haver el 25 d'agost de 1910, que és el més notable que s'hi ha celebrat mai, tant pel nombre d'assistents, com per l'entusiasme i la fe que va presidir l'acte.

La creu, que fa uns quatre metres d'alçada, obre els braços davant la capella. Construïda de pedra, va ser dissenyada per l'escultor Vicenç Vilarrúbies d'Igualada. En el pilar hi ha la inscripció següent: “Record de l’aplech catòlich celebrat el dia 28 d'agost de 1910”. La creu es va construir gràcies a les almoines recollides en tot l'arxiprestat.”