Convent dels Trinitaris – Anglesola / Urgell

Situació: A Anglesola, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Urgell (Lleida).

Estat: Restes molt poc significatives, tot i que ben identificables. Hem aparcat al davant mateix.

Accés - Visitat el 30/12/2015:

Trobarem aquestes restes al carrer Major nº 73. No hi ha cap indicació.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Descripció:

La divisió de la propietat entre dos particulars ha provocat que un d'ells dos hagi conservat les ruïnes amb una façana de pedra amb carreus regulars, ben treballats i poc erosionats, i una porta dovellada amb l'escut dels Trinitaris a la Clau, que és l'únic vestigi visible de l'antic Convent.

La porta que es conserva està formada per cinc dovelles regulars, a banda i banda de la clau. Tota la paret es troba en un estat de conservació notable encara que a mesura que guanya alçada es va erosionant.

L'altra part es va convertir en habitatge perdent-se un portal renaixentista-barroc entre d'altres elements. Malgrat tot es conserven una imatge de Sant Joan de Mata del segle XV, llindes amb inscripcions i un escut dels Trinitaris amb signes dels picapedrers.

Notícies històriques

Fou fundat el 1024 per Berenguer II d'Anglesola i la seva esposa Anglesa (nobles d'Anglesola), d'acord amb Sant Joan de Mata.

L'Ordre dels Trinitaris calçats fou el tercer que existí a la Península Ibèrica.

La seva missió a la vila d'Anglesola fou la de tenir cura de l'hospital de la vila.

L'any 1398 consta que els Trinitaris ja no tenien el govern de l'hospital d'Anglesola però el convent continuà tenint força activitat als segles XIII i segle XIV, però al segle XV que decaigué la vida de la comunitat.

El convent subsistí fins a la desamortització del 1835 amb una comunitat de sis frares i dos llecs.”

• Als sols efectes de classificació d'aquesta edificació a les nostres pàgines, ho farem amb l'etiqueta de “Monestirs”.

• Al costat, al nº 75 del carrer Major hi ha aquesta edificació. Per la inscripció que apareix a la llinda de la porta (TRINITASSVNVSDVS), pensem que alguna cosa tindrà a veure amb aquest convent dels Trinitaris ...

• Des del carrer, es veu la següent imatge dins d'aquesta vivenda.