Col·legiata de Santa Maria de Mur – Castell de Mur / Pallars Jussà

Situació: En terrenys de Castell de Mur, municipi de la comarca del Pallars Jussà (Lleida).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Reformada. No és accessible lliurament. És visitable conjuntament amb el castell de Mur, edificació situada al costat mateix d’aquesta Col·legiata.

Altres noms: Monestir de Santa Maria de Mur – (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 24/09/2005 i 16/03/2012:

Per informar-vos de l'itinerari per arribar-hi i altres informacions, us remetem a la pàgina web del castell de Mur.

Localització: N 42 06 15 E 00 51 30 – Altitud: 884 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

Descripció

L'antiga canònica de Santa Maria de Mur s'alça al costat de l'antic castell de Mur, dalt d'un turó encinglerat sobre la Noguera Pallaresa, a l'entrada de la Conca de Tremp.

Del conjunt de dependències canonicals només es conserven en relatiu bon estat l'església i el claustre, que contrasten amb l'aspecte ruïnós de la resta de dependències.

L'església era originàriament de tres naus, capçades per tres absis semicirculars. Uns grans pilars cruciformes sostenen l'estructura dels arcs torals i de les voltes de canó. La nau septentrional, mig esfondrada, fou transformada en un seguit de capelles, i l'absidiola corresponent fou substituïda per una sagristia. Els dos absis restants presenten a l'exterior la decoració pròpia del primer romànic, amb arcuacions cegues entre lesenes.

El claustre, de planta rectangular, és situat al davant de l'església, bastant desplaçat respecte de l'eix de la nau central. Tres de les seves ales foren restaurades els anys 1932-35 pels Amics de l'Art Vell, mentre que la quarta, la de migdia, ha estat reconstruïda darrerament, recuperant alguns capitells vells, per la Generalitat de Catalunya. També s'han refet algunes de les dependències d'aquest sector de migdia del claustre, i s'ha construït un petit atri sobre la porta lateral de l'església.

Notícies històriques

La fundació de Santa Maria de Mur es deu als comtes del Pallars Jussà, Ramon V i Valença, vers l'any 1057. L'església fou feta consagrar per llur fill, Pere Ramon, el 1069.

Hom ha suposat que en un principi hi habitaven monjos, però en tot cas va ser el mateix Pere Ramon que va instituir una comunitat de canonges augustinians el 1098. La canònica, que posseïa el domini d'una extensa àrea que conformava la Pabordia de Mur, estava vinculada directament a Roma. El 1592 la canònica fou secularitzada i esdevingué una col·legiata. Finalment, el 1851 passà a ser una simple parròquia rural.”

• Pel complementar la informació anterior, especialment amb el que es refereix al tema de prospeccions arqueològiques,  ens complau remetre al lector interessat, a la pàgina corresponent de Pat.mapa.

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.