Castell de Rocamora – Montferri / Alt Camp

Situació: A les afores de  Montferri, comarca de l'Alt Camp – Tarragona.

Època: Segle XI - Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ho desconeixem doncs les suposades restes estan dintre d’un terreny on avui en dia hi ha un restaurant (Restaurant castell de Rocamora). Aparcament.

Altres noms: Castell de Montferri, Castell de Puigtinyòs.

Accés - Visitat el 16/05/2007:

A la població de Montferri. Hi hem entrat circulant pel carrer Major (veure mapa Google). Al fons es veu un arc, per sota del qual passem.

Al final del carrer Major, girem a l'esquerra i al poc veurem un cartell que ens indica la direcció del castell. Continuar per aquest carrer primer i per un camí a continuació.

Localització: N 41 15 45 E 01 21 59. Altitud: 239 m. Dades extretes directament de Google Earth, situant el cursor sobre la figura de l'edificació.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,ens complau extreure la següent informació:

Descripció:

El castell de Rocamora es troba situat als afores del nucli de Montferri, damunt d'un petit turó.

La seva planta és irregular i té coberta de teula a dues vessants, a diferent nivell.

La construcció consta de planta baixa, pis i golfes.

És un edifici molt modificat en la seva façana principal, que actualment està arrebossada i pintada curosament, i on es disposen les obertures, totes elles d'arc escarser.

La resta de l'edifici disposa d'obertures distribuïdes irregularment i el material bàsic de construcció és la pedra vista.

Al costat del castell hi ha altres dependències utilitzades com a serveis, i també una construcció de planta circular amb forma de torre.

El conjunt queda protegit per una tanca.

Notícies històriques:

El castell de Rocamora es troba documentat des del segle XI, en una carta de població atorgada per Bonfill Guillem Isarn.

Sembla que el castell existia des de feia temps abans de la data de 14 de desembre de l'any 1072 i es pensa en la possibilitat que el seu origen fos àrab.

Després, va passar a dependre de la baronia de Castellvell i l'any 1233 de Santes Creus.

Al segle XIV, el castell va ser comprat per Arnau de Llobets, senyor del terme de La Figuerola, que el va vendre a Guillem Bembell l'any 1499.

Al segle XVI va passar per matrimoni als Rocamora, una rica família provinent de Valls.

Els Rocamora van ser propietaris durant un període molt llarg i el seu nom lligat al castell, s'ha mantingut fins els nostres dies.

L'any 1844 va passar a la família Pagès, que encara el conserva i en l'actualitat està dedicat a la funció de restaurant.

L'any 1931, Blasi va escriure: "L'actual poble de Montferri abans era conegut amb el nom de Puigtinyós.

Montferri fou un llogaret dels voltants de Puigtinyós.

En restar agregat a aquest, l'Ajuntament va adoptar aquell nom per considerar-lo més adient i sobretot més significatiu per als veïns.

Vora del poble de Montferri, s'escau l'antic castell de Rocamora, transformat en masoveria, i envers migjorn, després de dos kilòmetres de pujada, s'assoleix la Torre de Montferri, gairebé enderrocada".

El canvi de nom municipal es va fer el 1917."

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya