Castell de Castellnou de Carcolze – El Pont de Bar / Alt Urgell

castell-de-castellnou-de-carcolze-090601_502bis

Castell

castell-de-castellnou-de-carcolze-090601_544

Altres restes del castell.

castell-de-castellnou-de-carcolze-090601_556bis

Lloc que ocupava anteriorment el castell i on hi han unes minses restes. Al fons, la majestuosa presència de la serralada del Cadí.

I T I N E R A R I

Situació: A Castellnou de Carcolze, entitat de població del municipi del Pont de Bar (Alt Urgell) - Lleida.

Època: Medieval - Documentat des de l'any 986 - Segle X - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Pràcticament desaparegut. Sols un petit pany de paret es manté ben ufanós, juntament amb la base de l'edificació, desafiant el pas del temps. Lliurament accessible. No hi ha cap tipus d'informació.

Accés - Visitat el 01/06/2009:

Circulant per la carretera N-260, procedents de Puigcerdà, en sentit La Seu d'Urgell, abans d'arribar a Els Banys de Sant Vicenç, entre els PK 214-215,  hi ha un trencall a mà dreta degudament indicat per anar a Castellnou.

A l'entrada mateix de la població hi ha un lloc adient per aparcar-hi el vehicle. Si ho fem així, a més d'estalviar-nos algun ensurt al circular pels estrets i costeruts carrers del poble, gaudirem d'un bonic passeig a peu, sense preses.

Trobarem les restes de l'edificació en el lloc més elevat, per sobre de l’església. Un curt i estret senderol que discorre discretament entre dues propietats privades ens conduirà a la planura on havia estat el castell. En l'actualitat hi ha un mirador amb baranes, coronat  per una senyera. Des d'aquí es poden admirar les grandioses vistes que presenta la serra del Cadí.

Durant el recorregut trobarem una desviació per anar a Aristot (Castell i església).

Localització: N 42 23 15 E 01 34 55 - Altitud: 1.340 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.* ens complau extreure la següent informació - (Maig 2020):

Descripció

Les restes del castell de Castellnou de Carcolze estan situades a sobre del turó que domina l'església, al centre de la població.

Queden escasses restes d'un recinte rectangular d'uns 7 m. de llarg per 5 m. d'ample d'aparell molt primari.

Castell termenat. Documentat el 986.

La parròquia de Carcolze és esmentada el 839; l'any 996 fou venut el castell de Carcolze pel vescomte Guillem d'Urgell.

Pertocant el castell nou, el fogatjament del 1358 assenta "Lo castell de Castellnou.

Castellnou te ma vuy lo dit Bisbe (d'Urgell) e fa los fruyts seus cascun any, jats se sia lo noble en cicart de Lordat li'n fassa demanda que diu que es seu.

Al dit castell stan. y fochs e sia vist si paguaran o no: XXV fochs".

Hi havia, doncs, aleshores, un esfondrament entre Sicard de Llordat i el bisbe de la Seu.

El fogatjament del 1368-1370 indica que el "Loch de Castell nou de Corcoltze", amb 26 focs, és "del bisbe e Capitol Durgell", mentre que un tercer fogatjament del segle XIV expressa ésser el "Castell Nou de Cardolze: den sicart de Lordat".

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.