Castell i muralles d’Ullastret / Baix Empordà

Situació: A la localitat d’Ullastret (Baix Empordà) – Girona.

Època: Medieval.

Estat: Desaparegut. Ara i avui, no se’ns acut millor manera de descriure Ullastret, que com ho fa l’Enciclopèdia Catalana:

“Del castell no resta cap més vestigi que les muralles del recinte jussà, entorn del poble d'Ullastret.

Aquestes muralles, que presenten elements de diferent datació entre els segles XIII i XVI, conserven deu torres que s'interposaven entre llenços de mur, de les quals només una és de planta circular, que creiem que és la més tardana, mentre que les altres són de planta quadrada, algunes de les quals sense façana vers l'interior del recinte.

Els murs són espitllerats i reforçats per un talús de pedruscall. Sembla que un dels portals s'obria a la part occidental del recinte."

Accés - Visitat el 24/4/2010:

Localització: Unes coordenades de referència d’Ullastret, al lloc on hem aparcat, darrere de l’església de Sant Pere, a tocar de l’edifici de L’Ajuntament:

N 42 00 02.45 E 03 04 07.97 – Altitud: 48 m.

Altres:

• “Davant l'angle SW de la muralla, hi ha la LLOTJA o plaça coberta gòtica de planta rectangular, amb bigues de fusta sostingudes per dos arcs apuntats, un dels quals s'obre al carrer de l'Hospital, paral·lel a la muralla.

A l'altra banda, la Llotja es comunica amb el carrer dels Bous per una petita arcada de punt rodó. Aquest monument únic a la comarca data, probablement, del segle XIV o XV.”

Font: Enciclopèdia Catalana

• En una façana del mas Torruella (Segle XVI), es pot veure un curiós emblema, coronat per una àliga.

Can Torroella - Generalitat de Catalunya: PAT.MAPA

.