Castell i muralles de Montblanc / Conca de Barberà

Castell de Montblanc:

Muralles de Montblanc:

Montblanc:

I T I N E R A R I

Situació: A Montblanc, important i antiga població de la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: El castell apareix documentat l’any 1170.

Les muralles, foren construïdes a partir del segle XIV i van arribar a tenir 30 torres. A partir del segle XVII les torres es varen vendre a particulars que les van dedicar a habitatges.

La vila de Montblanc, fou declarada Conjunt Monumental i Artístic l’any 1947.

Estat: El castell, desaparegut. Les muralles (Visitables) , a finals del segle XX es varen començar a recuperar per a la ciutat.

Localització: del Pla de Santa Bàrbara: N 41 22 40.42 E 01 09 38.26 – Altitud: 370 m.

Altres:

“ Les edificacions més antigues ocuparen la zona més elevada del lloc, la falda del tossal de Santa Bàrbara. El perímetre d'aquesta zona devia ser aproximadament una quarta part del que aconseguiria dos segles després amb les muralles. Per llevant delimitava amb el camí romà de Tarragona a Lleida (actual carrer Major); a mig-dia i ponent, amb el torrent de la Regina o el Riuot; i per tramuntana, amb l'actual baluard de Santa Anna.

L'edificació degué ser molt ràpida, ja que el 1170 són documentats el castell (al cim del pla de Santa Bàrbara), l'església romànica de Santa Maria, el cementiri, les escrivanies reials i els carrers de les Grasses de Santa Maria (actualment dels Hortolans), del Solà (o dels Solans) i el Mercadal (futura plaça Major). Fora d'aquest antic triangle només hi havia l'església de Sant Miquel i el Pont Vell sobre el Francolí.”

I més endavant:

“ Entre els segles V i III aC, dintre el futur nucli urbà de Montblanc, dalt el tossal o pla de Santa Bàrbara, floreix un assentament pertanyent a la cultura ibèrica, les restes del qual foren en una bona part destruïdes al segle XII, en construir-se el castell.”

I també:

“Al segle XV Montblanc entrà en decadència i l’avanç urbanístic ja no fou tan ràpid. Solament s'edificà el Raval, al N de la població, i el Palau del Castlà, al costat de l'església de Sant Miquel (el castell ja havia estat abandonat).”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Conjunt d’edificacions medievals de MONTBLANC

M A P A de situació

Altres pàgines

• Els gegants de Montblanc  – Coneguts i amics, nascuts a Montblanc,  ens han dit que cal  veure, al menys una vegada a la vida, els gegants de Montblanc …
  • Els mateixos que també ens han recomanat fervorosament visitar la Fonda dels Àngels. Diuen que no sempre tenen taules lliures …

Conca de Barberà : Veure en un mapa més gran.