Castell i muralles de Cervià – Cervià de Ter / Gironès

Castell de Cervià:

Situació: A Cervià de Ter, població de la comarca del Gironès (Girona).

Època: Esmentat l’any 992 (Enciclopèdia.cat).

Estat: Molt malmès. Poques restes. Situat en un turó sobre el poble, amb bones vistes.

No hi ha informació. Aparcament als carrers del poble.

Accés - Visitat el 29/09/2009:

A la plaça de la Generalitat trobarem la Torre de les horesi al davant Ca l’Alsina, on a la llinda hi ha una data: 1575. Al costat de la torre,  pel carrer Muralla primer i després pel carrer anomenat  1ª travessia de la muralla, s’inicia un curt recorregut que en molt poca estona ens condueix dalt del turó on hi ha les restes del castell de Cervià.

Per altra banda, entre els carrers de la Muralla i Girona podrem veure uns trossos de muralla, molt restaurats.

Altres: Es força recomanable un passeig sense preses pels carrers del nucli antic. Al carrer Hospital es pot veure el portal de llevant de la vila.

En aquest mateix carrer veurem també, entre altres, l’edifici que havia acollit l’antic Hospital de la Vila amb una curiosa decoració a la llinda.

De la pàgina web de l’Ajuntament de Cervià de Ter, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ Castell de Cervià

Esmentat l'any 992, està situat en una estratègica elevació sobre el poble i amb un bon domini visual, que constitueix un mirador perfecte sobre el terme de Cervià, el riu Ter i les terres circumdants.

Hi residiren a l'edat mitjana els senyors de Cervià i se sap que al segle XVII ja estava abandonat.

Actualment en resten diversos vestigis, entre els quals es poden apreciar perfectament els fonaments de la torre mestra, diversos panys de muralla i restes d'algunes estances.

És evident que una excavació arqueològica permetria recuperar plenament l'estructura del castell i esbrinar les seves fases històriques, a més d'acabar amb les constants accions d'espoli que estan afectant seriosament les restes.”

• Altres pàgines:

Gironès : Veure en un mapa més gran.