Castell d’Olost – Oristà / Lluçanès

I T I N E R A R I

Situació: Al terme municipal d’Oristà (Lluçanès) – Barcelona. Tot i així, l’edificació està a tocar del poble d’Olost.

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. Propietat privada. No és visitable.

Accés - Visitat el 23/07/2008:

Sortint de la població d’Olost, i circulant per la carretera C-154, en sentit Prats de Lluçanès, ens trobarem anant per un llarg tram de carretera recte. Al final, la carretera gira a mà dreta. Nosaltres aquí hem de girar a mà esquerra, on hi ha un trencall (41 58 52 02 05 37) i hi ha un cartell informatiu: Cal Terrisco, des d’on arrenca una carretereta sense asfaltar, per on continuarem.

De seguida cal girar a mà dreta, en direcció avall. La torre de l’edificació, que busquem, ja és perfectament visible, a la nostra esquerra.

“ Descripció

Torre del segle XV, la resta refet entre el XVII i el XVIII. Restaurat recentment i habitat temporalment. Edifici de tres pisos, de planta rectangular i teulat a doble vessant lateral a la façana de la porta d'entrada. La part central de la façana dreta està ocupada per la torre de planta rectangular i amb el coronament amb merlets refet modernament.

Al voltant del castell hi ha diverses construccions annexes que es fan servir d'habitatge pels masovers. Pou Brocal de pou construït amb un cos cilíndric fet de pedra i morter, actualment restaurat amb la incorporació de ciment, flanquejat per dos pilars de base rectangular allargada que sostenen una biga de fusta que fa d'eix a un teulat a doble vessant amb teules àrabs. A una de les pilastres, a la part exterior i superior, es conserva la data 1678.

Notícies històriques

Castell termenat. Documentat el 1117 en el testament de Bernat Guillem d'Olost. Sorgit de la descomposició del terme primitiu de l'antic castell d'Oristà. Fou destruït durant la guerra contra Joan II, acabada el 1472, cosa que consta en la capitulació de la ciutat de Vic a Joan II. El 28 de novembre de 1620 és la data del pacte realitzat entre Onofre de Cortit i els seus fills amb Joan Lidon, mestre d'obres francès, per tal que repari el castell, destruint allò malmès i reconstruint totalment l'edifici.”