Castell d’Oló – Santa Maria d’Oló / Moianès

Detalls:

Situació: Dalt de tot de la localitat de Santa Maria d'Oló (Moianés) – Barcelona.

Època: Documentat des del segle X - (Any - 906). Segle XVIII, segons Patrimoni.Gencat (Suposem que es refereix a l'edificació subsistent).

“Les primeres notícies del terme daten de l'any 889 i el 930 s'esmenta per primer cop el castell.”

Estat: Una manera de descriure-ho és la que es cita a la pàgina web del Consorci del Moianès, informació que, extractada, diu:

“En queda una torre rodona que es conserva en uns 8 m. d'alçada però que ha estat embeguda en bona part per altres construccions tardanes que l'han transformat interiorment per adaptar-la a l'habitatge.

Per fora deixa veure part de la seva circumferència, però al seu cim es troba modificada per obertures modernes.”

Accés - Visitat el 08/03/2012:

Senzill de localitzar: a la part alta de la població, al nucli antic del poble, al costat de l’església parroquial de Santa Maria D'Oló (Segle XVII).

Els carrers tant de pujada, com de baixada, son força estrets i tenen unes pendents de consideració.

Hem aparcat en una placeta, al costat de l’església.

Localització: N 41 52 15 E 02 02 05 - Altitud: 557 m

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

Restes de murs i d'una torre rodona, ara englobada a una casa tardana, al cim del poble antic.

La torre avui es troba envoltada de cases modernes i ha estat molt transformada per tal de poder-la utilitzar com d'habitatge.

El fragment que es pot veure es troba al cantó de ponent i té una amplada de 2'25 m. i una alçada d'uns 8 m.

Hi podem observar tres finestres; la de la part inferior és la més antiga.

A sobre d'aquesta hi ha una lapida amb una inscripció feta al s.XVIII que diu: "És el castell d'Oló".

Les altres dues finestres són modernes.

L'aparell comprès des de la 1ª finestra fins la inscripció és d'època romànica, a base de carreus disposats en filades.

A l'altre costat del carrer hi ha les restes d'uns murs del castell, en els quals cal destacar una filada obrada en "opus spicatum".

Castell termenat. Documentat el 906.

El nom d'Oló apareix el 889, el terme es documenta el 927 i el castell el 931.

Els comtes de Barcelona en tenien el domini eminent, mentre que actuaven com a vicaris comtals primer i com a feudataris desprès, una família amb el cognom Oló.

El seu domini feudal durà fins ben entrat el s. XIV.

A finals del s. XI, però, aquest regim feudal comte-feudatari es féu més complex a l'introduir-se un nou feudatari-comtal (Gurb-Queralt) entre el comte i els d'Oló.

En el s.XIV passà dels d'Oló a la casa de Montcada, per vendre-se'l el 1364 a la Canònica de l'estany.

Aquesta venda no fou ben acollida pels habitants d'Oló i la situació esclatà en violència) (1395).

Desprès de la revolta el castell quedà sotmès a la Canònica de l'Estany.