Castell d’Odèn / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Odèn, entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Esmentat des de l'any 1073 - (Segle XI) - (Patrimoni.Gencat).

ProteccióBCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Tot i que la vegetació inunda aquestes restes, d’una manera incòmoda, és possible passejar per l'interior. Lliurament accessible. Magnífiques vistes.

Accés - Visitat el 30/08/2007:

Procedents de Solsona, i circulant per la carretera LV-4241b, en sentit Sant Llorenç de Morunys, (A la darrera part d'aquest vial es pot gaudir d'unes espectaculars vistes panoràmiques: a continuació dos imatges de mostra)

abans d’arribar a aquesta darrera població, una mica més endavant del PK 23,  trobem l'indret conegut com Coll de Jou,  on girem a l'esquerra i continuem per la carretera L-401, fins a Odèn (39 km).

Hem girat a l'esquerra en una desviació indicada, entre els PK 27-26, situada a 42 08 09.37 01 27 14.91. Al cap d'uns 600 m. hem aparcat davant mateix de l’Església de Santa Cecília, on hi ha una espaiosa placeta: 42 07 57.27 01 27 18.27

Tot seguit, a peu, ens hem enfilat per un camí que arrenca del costat dret de l'ermita, passa pel costat del petit cementiri,

i fàcilment, en cinc minuts hem arribat dalt del turó on hi ha les restes del castell.

Localització: N 42 08 00.36 E 01 27 18.73 - Altitud: 1.325 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny 2017):

" Descripció

Emplaçat sobre l'església parroquial de santa Cecília d'Odèn, el castell ha sofert moltes transformacions que fan difícil saber quines parts corresponen a cada època. El castell té església pròpia, adossada a la banda sud de la façana principal.

Es tracta d'una construcció de planta rectangular, coberta amb volta apuntada feta d'argamassa i pedra, que arrenca d'una cornisa de pla i bisell. La cornisa del mur de tramuntana és situada més amunt que la del mur de migjorn. En aquest mur hi ha una finestreta rectangular sota la cornisa; més a l'extrem, gairebé a frec amb el castell, hi veiem una porta d'arc adovellat de mig punt. Les dovelles de la porta de l'església i les de la del castell han desaparegut.

L'aparell ha estat fet a base de carreuons desbastats, disposats en filades uniformes, que fan pensar en les formes del segle XI o les rurals del segle XII.

Damunt la cornisa s'observen forats de bastida. Del castell cal destacar la llinda de la finestra situada damunt la porta d'entrada, que té gravat un escut amb un sol sostingut per dos personatges.

Notícies històriques

Castell termenat. Esmentat des del 1073, formà part del comtat d'Urgell. El comte Ermengol VI empenyorà el 1116 a Miró Arnau les franqueses que tenia en aquest castell i terme, llevat del Puig. Miró Arnau, amb la seva muller Guilla i llurs fills, cedí el castell i l'església a Santa Maria de Solsona el 1134, i des d'aleshores fins a la desamortització fou del domini dels pabordes de Solsona i després de la comunitat de canonges (el Puig també passa a l'església de Solsona el 1212).

El "castrum d'Oden" figurava, l'any 1375 a la sèrie de castells que passaren a constituir el comtat de Cardona. A la documentació guardada a l'Arxiu Diocesà de Solsona es pot continuar observant la trajectòria del castell d'Odèn, dels seus diferents propietaris i de les relacions econòmiques i socials establertes a l'entorn seu, fins a arribar a l'any 1563 en què, per disposició del llegat del senyor Jeroni Solà, propietari del castell, passà a ser propietat de la canònica de Santa Maria de Solsona.

El 1621 hom féu restaurar el castell amb el terç de les vendes de terra que havia cobrat el batlle anterior, anomenat Valletbò, i amb les rendes de la comunitat de la capbrevació del 1618 i el 1619. L'alta jurisdicció del castell d'Odèn fou, però, de la casa de Cardona.

Solsonès : Veure en un mapa més gran.