Castell d’Isanta – Lladurs / Solsonès

Una vista de les escasses restes que es suposa són les del castell d'Isanta.

Altres restes. Desconeixem si poden ser del castell.

Església romànica de Sant Agustí d'Isanta

Situació: Al terme municipal de Lladurs (Solsonès) - Lleida.

Època: Sense dades. L'església romànica de Sant Agustí d'Isanta és datada entre els segles XI-XII.

Estat: A part de la petita església, relativament ben conservada, hi ha unes restes de murs. Hom les identifica com les restes de l'antic castell.

Accés - Visitat el 15/07/2011:

Procedents de Solsona i circulant per la carretera LV-4241 en sentit nord, uns metres abans de la senyal del PK 13 d'aquest vial veurem a l'esquerra una masia coneguda amb el nom d’ Hostal Cap del Pla.

Sobrepassem lleugerament aquesta edificació i tot seguit, aparquem el vehicle a l'esquerra, en un ampli voral (42 05 26.6 01 31 03.6) i ens disposem a continuar el camí a peu.

Al començament , el proper recorregut és una mica confús (*). No hi ha cap senyal (**). Tenint l'Hostal darrera nostre, passem entre mig de dos arbres: un noguer a la dreta, i un altre més petit a l'esquerra. Al cap de pocs metres,  ja hauríem d'haver localitzat el camí, on a 42 05 28.3 01 31 04.9,  trepitgem al terra del camí una gran pedra plana de forma oval.

A partir d'aquest lloc el camí ja és ben evident, amb una amplada a vegades de fins a quatre metres. Ja no hi ha pèrdua possible.

A mig camí canvia el panorama, fent-se cada vegada més estret, fins transformar-se en un sender, però sempre ben evident. Travessem un petit torrent, girem cap a l'esquerra i tenim a la nostra dreta uns imponents roquerars, mig amagats entre la vegetació.

Vegetació, on aquí hi destaquen uns pins que sense ser d’un gruix extraordinari, tenen una considerable altura.

Finalment arribem al lloc desitjat. La durada del passeig, suau i apte per a tots els públics,  sense gaires desnivells, ha estat d'uns 25 minuts.

Localització: N 42 05 46.0 E 01 30 59.6 - Altitud: 1.048 m.

Altres: L'església és accessible lliurament. Dins hi trobarem uns habitants inesperats: un grapat de rats penats.

(*) Si la localització inicial del camí us comporta algun problema, podeu demanar informació a l'Hostal. Així hi ho hem fet nosaltres. Agraïm molt sincerament les precises orientacions que gentilment ens ha facilitat un senyor gran d’aquesta casa i que ens han permès, com ell mateix ens ha assegurat, arribar-hi sense dificultat.

(**) No confondre amb un altre camí, que també s'inicia aquí a la vora, aquest indicat per una senyal vertical, de senderisme: GR-7 (marques blanca i vermella). El que nosaltres hauríem de seguir està una mica per sota d’aquesta senyal.

Autors:  Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

Informacions complementàries de l'ITINERARI