Castell d’Hostoles – Les Planes d’Hostoles / Garrotxa

Vista general, entorn de l'edificació.

Advertiment.

castell-dhostoles-110922_554bis

Una cisterna de notables dimensions, el primer que es veu a l'arribar al recinte del castell i l'edificació de més entitat del conjunt.

castell-dhostoles-110922_541

Porta d'entrada al recinte.

castell-dhostoles-110922_547

Escales.

castell-dhostoles-110922_545

castell-dhostoles-110922_544

Sens dubte s'aprecia l'antiguitat de les pedres.

'castell-dhostoles-110922_520

castell-dhostoles-110922_543

castell-dhostoles-110922_523

Escales d'accés a la zona superior de l'edificació.

castell-dhostoles-110922_534

Zona superior de l'edificació.

castell-dhostoles-110922_537

Torre.

Situació: En terrenys del terme municipal de Les Planes d’Hostoles (La Garrotxa) – Girona.

Època: Segle XII.

Estat: Molt malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 22/09/2011:

Procedents de les Planes d’Hostoles i circulant per la carretera C-63 en sentit Sant Feliu de Pallerols, a tocar del PK 57 hi ha un trencall a la dreta (42 04 11  02 31 24) per on abandonem aquest vial, indicat per anar al restaurant La Curenya i a l’Escola d’equitació comarcal. Hem aparcat el cotxe còmodament en una placeta.

Ja a peu hem retornat a la carretera i hem girat a mà esquerra, caminant uns pocs metres per l’ampli voral, tenint a la nostra esquerra un roquerar, i un tros de paret artificial rectangular, on al final s’inicia el guarda-rail protector de metall. Per aquí  ens hem d’enfilar, iniciant el camí pròpiament dit (*).

Sols hi ha una senyal, una discreta fletxa pintada de blanc a la pedra, que fins i tot pot passar fàcilment desapercebuda.

La pronunciada pendent d’aquest inici del recorregut, és un avançament del camí que trobarem, camí que no obstant, és ben evident (**) en tot moment i que es pot fer en uns 30 minuts.

Localització: N 42 04 12 E 02 31 50 - Altitud: 594 m.

Altres: (*) Davant per davant d’aquest lloc, a l’altra banda de la carretera, si ens hi fixem, veurem un pal amb un cartell “oficial” assenyalant aquesta direcció per anar al castell d’Hostoles. Si després decidim investigar-ho, veurem que des d’aquest cartell, baixant, al cap de pocs metres arribarem al lloc pel qual antigament circulava el tren d’Olot - Girona, espai convertit ara en via verda, de la qual us facilitaran complerta informació, si ho voleu, a l’oficina de turisme de Sant Feliu de Pallerols o a la de Les Planes d’Hostoles.

(**) Sols hi ha un lloc on ens cal estar  atents, on hi ha una discreta cruïlla. És evident que hem de continuar per l’esquerra, pujant. Però a la baixada, cal no despistar-se.

És força recomanable fer una passejada pel casc antic de Sant Feliu de Pallerols i pels voltants del riu.

A les Planes d’Hostoles hi ha un monument en record d’en Francesc de Verntallat, figura clau de la guerra dels remences, que va permetre negociar un compromís, la  Sentència Arbitral de Guadalupe (1486), que  redimia els Mals usos  i abolia el dret a maltractar i molts altres abusos senyorials menors.

Garrotxa : Veure en un mapa més gran.

Informacions complementàries de l'ITINERARI