Castell d’Hortal – Llers / Alt Empordà

Vista general, entorn.

Torre.

Situació: En terrenys del terme municipal de Llers (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció- BCIN  - Generalitat de Catalunya.*

Molt malmès. Restes significatives, un bon pany de paret, un dipòsit (?), una torre. Potser més coses; una atapeïda vegetació regne en aquest lloc,  fent-hi difícil la circulació i les fotografies. No hi ha cap tipus d'informació.

Accés - Visitat el 15/07/2009:

Procedents de Llers i circulant per la carretera GI-510, en sentit Terrades, entre el PK 1 i 2, a mà dreta, trobarem un trencall (42 17 50 02 54 00) per on continuarem, anunciat amb un cartell: Font  i Torre de L'Hortal.

castell-d-hortal-090715_501

Circularem una estona per una carretereta sense asfaltar, fins que al cap d'uns 600 m. aproximadament, veurem a la dreta un cartell informatiu, indicant el castell.

castell-d-hortal-090715_502

Aparcarem el cotxe aquí mateix, en un costat de la carretera, i prendrem un petit senderol, poc transitat, que s'interna entre la vegetació i en sols un minut ens trobarem en mig de les restes del castell.

Localització: N 42 18 07 E 02 53 51- Altitud: 164 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació -  Octubre 2020:

Descripció

Situat a un quilòmetre aproximadament a l'oest del nucli urbà de la vila de Llers, prop del mas de l'Estela, dalt d'un petit planell.

Es tracta de les restes conservades del castell d'Hortal, formades per una torre i part de les muralles que l'envoltaven, les quals creaven un recinte de planta més o menys rectangular, adaptat a les irregularitats del terreny.

La torre, situada a l'extrem nord-oest del recinte, és de planta circular, amb una alçada conservada d'uns set metres per sis de diàmetre.

L'estructura té el coronament força malmès i no presenta cap obertura al parament, al marge dels forats de bastida emprats per aixecar-la.

A l'interior tampoc conserva cap de les voltes dels diferents nivells en els que estava distribuïda.

La torre està bastida en carreus de pedra de mida petita disposats en filades seguides, i lligats amb morter de calç.

De la muralla s'han conservat diversos trams, tot i que es troben força tapats per l'abundant vegetació de la zona.

Destaca un tram d'uns deu metres de llargada per cinc d'alçada.

Està bastit en pedra sense treballar o poc desbastada i fragments de maons, lligada amb morter de calç.

Notícies històriques

La primera notícia que es conserva d'aquest castell és de l'any 1099, en la què Dalmau Berenguer de Quermançó va cedir al comte Bernat II de Besalú el castell quod dicitur Ordal com a acció per a resoldre els litigis entre aquests dos comtats.

El vescomte Dalmau de Berenguer de Quermançó, senyor del Castell d'Ordal, era també senyor de Peralada, Rocabertí i Quermançó.

El castell va ser pres per Ponç Hug I Comte d'Empúries a Berenguer Renard, fill de Dalmau Berenguer, arran de la invasió d'aquest comte als límits de Besalú.

L'any 1128, però va ser tornat pel comte de Barcelona que, aleshores també era comte de Besalú.

Els documents del segle XIII, queden enregistrats els Hortal com a senyors castlans del castell.

Des de principis del segle XIII hi ha notícies de la família de cognom Horta, senyors del castell.

Es tenen notícies d'aquest castell des de finals del segle XI i del primer terç del segle XII.

Després aquest castell va ser arrabassat pel comte Ponç Hug d'Empúries a Berenguer Renard i posteriorment restituït l'any 1128.

La torre d'aquest castell es pot datar entre els segles XIII-XIV.

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.