Castell d’Era Castèra – Bossòst / Vall d’Aran

castell-dera-castera-101022_704

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó que presideix la vila de Bossòst, municipi de la comarca de la Val d’Aran (Lleida).

ÈpocaMedieval - Segle XII (?) - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 22/10/2010:

D’entrada val a dir que no hem arribat a tocar de les restes d’aquesta edificació, per manca de temps. De totes maneres podem orientar la forma d’arribar-hi:

Dins de la localitat de Bossòst cal localitzar la plaça on hi ha l’església parroquial d'Era Purificació de Maria, que constitueix l'exemplar més notable de l'arquitectura religiosa de la vall. Obra del segle XII, el campanar d'aquesta església és una estilitzada torre quadrada de quatre pisos.

A partir d’ara ja ens desplacem a peu. D’aquesta plaça, surt el carrer anomenat de Sant Joan Crisòstom, que enfilant-se poble amunt es transforma al final de tot en un camí ben definit i que es dirigeix en primer lloc a la senzilla capelleta del sant del mateix nom. Des d’aquest lloc, per sobre de la teulada d’aquesta edificació, a la llunyania, a dalt i al fons, ja és visible l’edificació que busquem.

Una mica més endavant trobem un cartell que ens invita a desviar-nos cap a la dreta per tal de dirigir-nos a la cova i al castell de Castèra.

Es continua ara per un petit però evident corriol, que en un recorregut d’uns 20 minuts, força costerut, ens situa davant de la cova de Castèra o Casteràs. Durant l’ascensió hi ha un parell de passos que poden presentar dificultats a gent poc acostumada a anar per la muntanya.

La cova, potser més aviat balma, és de notables dimensions. El terra, entapissat de boletes d’excrements de bestiar de llana, sembla que s’utilitza per refugiar-s’hi aquest animals.

Aquí hem donat per acabada l’ascensió. Creiem que l’edificació que busquem està situada al damunt d’aquesta cova. A la dreta de l’entrada, s’endevina un petit i discret corriol que sembla que s’enfila cap a les restes del castell. Caldrà que algú u altre ho comprovi algun dia. En qualsevol cas, les vistes des d’aquest lloc, son esplèndides.

Localització: de la cova: N 42 47 24 E 0 41 30 - Altitud: 815 m.

Altres: Durant l'ascensió trobarem cartells orientatius informant de la direcció i la durada d'alguns destins (incloent-hi el castell i la cova).

Un d'ells ens assenyala que des de la cova al castell, hi ha una distància a recórrer d'uns 300 metres.

A la pàgina web de l’ Enciclopèdia Catalana, es diu que la cova Castèra havia estat lloc d'habitatge i després refugi fortificat. Posteriorment, possiblement damunt la balma,  havia estat erigida una torre de defensa.

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació: (Març 2020).

Descripció

Les restes d'aquest castell estan situades al cim de la roca anomenada Casterà, on també hi ha una balma-refugi fortificada (Castell de Bossòst).

Només s'han conservat en alçada alguns fragments de murs.

Notícies històriques

La roca de Casterà fou un important baluard de resistència davant les successives penetracions franceses al territori aranés.

Aquest castell, més modern que la balma-refugi, fou construït al cim de la roca.

Segons el visitador J. Francisco de Gracia (1616), sembla que al segle XVII ja no estava en ús.