Castell d’en Roca – Sant Miquel de Campmajor / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de l'extens i disseminat terme municipal de Sant Miquel de Campmajor (Pla de L'Estany) – Girona.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Si anteriorment potser havia estat una casa forta, actualment presenta les característiques típiques d’una masia. Com que vàrem trobar els propietaris, que estaven fent treballs de restauració, ens van donar autorització per fer les fotografies d'aquest petit reportatge. Aparcament al voral de la carretera.

Altres noms: Castell de La Roca

Accés - Visitat el 12/08/2009:

Procedents de Banyoles i circulant per la carretera GI-524, entre els PK 25 i 24,  prendrem un trencall a mà dreta  (N 42 07 32 E 02 41 00) per continuar en direcció a Sant Miquel de Campmajor.

Deixarem  enrere aquesta petita població i entre els PK 2-3 de la carretera GIP-5244, prendrem un trencall a mà dreta (N 42 08 36 E 02 40 42) indicat per anar a Briolf i L'Arcada.

A cinquanta metres trobem un altre cartell, de color verd, de senderisme, assenyalant cap a l'esquerra per continuar cap al Camí de Roca, per una carretereta sense asfaltar, en bones condicions, que al cap d’un recorregut d'uns 2.400 metres ens porta al davant mateix de l'edificació que busquem, a la dreta de la carretera.

Localització: N 42 09 45 E 02 40 50 - Altitud: 210 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - Gener 2020 :

El castell està composat per tres construccions adossades l'una amb l'altre.

És de planta rectangular amb un petit pati interior.

La més antiga possiblement sigui la torre situada a l'esquerra de la façana principal, encarada a migdia.

La resta de l'edifici és de planta baixa i un pis.

La porta principal és d'arc de mig punt adovellat i al primer pis hi ha una finestra geminada, sense capitell i amb decoració floral a l'imposta dels arcs.

La resta d'obertures són rectangulars.

Notícies històriques

La nissaga dels cavallers de Roca es remunta a l'any 1174 que segurament pertanyien a la baixa noblesa.

L'any 1320 apareix com a posseïdor del castell, Pere de Prat de Girona.

Pla de l Estany : Veure en un mapa més gran.