Castell dels Garidells / Alt Camp

castell-dels-garidells-080503_705

castell-dels-garidells-080503_704bis

Situació: A la població dels Garidells, comarca de l'Alt Camp – Tarragona.

Època: Documentat des de l'any 1174 (Segle XII) - Sense estil definit - Generalitat de Catalunya*.

Estat: Molt malmès. No és accessible lliurament, doncs és dins d’un tancat.Tot i així, és perfectament visible.

Es localitza sense problemes. És visible des de la carretera, abans d’entrar al poble.

Localització: N 41 12 29 E 01 14 50 - Altitud: 134 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2019):

L'antic castell feudal dels Garidells s'eleva al sector més alt del turó on s'estén la població.

De la construcció original es conserva la planta sencera amb una alçada màxima de les parets d'entre 7 i 8 metres damunt de l'enderroc.

És format per una sala central amb arcs apuntats al voltant de la qual s'organitzava el castell, el qual no té ni fossar ni perímetre emmurallat.

Únicament es conserven alguns fragments de panys de paret, restes de torres rectangulars, arcs, finestres i algunes espitlleres, ja que se n'han utilitzat pedres per construir cases noves.

Notícies històriques

Documentat des del 1174, actualment el castell es troba molt malmès ja que moltes pedres van ser utilitzades durant un llarg període per a bastir noves construccions.

"El poble de Garidells fou fonamentat per Arnau i Berenguer Claramunt, germans de Guillem de Claramunt, casat amb la pubilla d'un dels descendents de Ponç de Montoliu, fonamentador de Puigdelfí en 1066.

Aquells germans prengueren el cognom de Garidells i reberen la donació de son germà el 25 de juliol de 1174, alçant un castell que encara es conserva i disposant que els pobladors tindrien tota mena de franquícies.

Més tard, els Claramunt tornaren a anomenar-se Montoliu, enllaçant-se ambdues famílies, passant bona part dels drets sobre el poble al monestir de Santes Creus". (Morera).

L'any 1582, Jaume de Rossell va vendre a l' esmentat cenobi el castell dels Garidells, amb el terme.

Va pertànyer a Santes Creus fins a l'extinció dels senyorius.

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.