Castell de Voltregà – Les Masies de Voltregà / Osona

castell-de-voltrega-080730_502bisblog

Coronant aquest turó, enmig de la frondosa verdor, hi ha les minses restes del castell de Voltregà.

castell-de-voltrega-080730_505bisblog

Situació: Al terme municipal de Les Masies de Voltregà (Osona) – Barcelona.

Època: Segle X - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: Malmès. Escasses restes. Lliurament accessible. Les vistes des d’aquí dalt, son espectaculars panoràmiques.

Altres noms: Sant Martí Xic.

Accés - Visitat el 30/07/2008:

El recorregut per arribar-hi, és exactament el mateix que ens ha portat a l’església de Sant Martí Xic:

Procedents de Sant Hipòlit de Voltregà, i circulant per la carretera BV-4608 en sentit Sant Boi de Lluçanès, entre els PK 15-16, prendrem un trencall a mà esquerra (42 01 25 02 13 20), anunciat amb un cartell informatiu que diu “Mas Serratosa”.

Circularem durant un 800 metres per una carretera asfaltada, deixant a ma esquerra la masia anunciada, fins que al tercer trencall a ma dreta (42 01 10 02 12 55), DESPRÉS de passar aquesta masia, cal continuar per una pista de muntanya.

En un moment determinat (42 01 11 02 12 24), trobarem un trencall a l’esquerra i a continuació altre vegada un altre trencall també a ma esquerra (un petit cartell de senderisme ens orienta per anar a Sant Martí Xic),

per on continuarem, ara en un bonic passeig aeri, amb fantàstiques panoràmiques a la nostra esquerra.

En un recorregut d’uns 2600 metres des d’on hem deixat l’asfalt, arribarem a una porta de ferro que barra el pas als vehicles, i aparcarem al costat. Davant ja veiem el nostre objectiu.

A continuació, ja a peu, traspassarem aquesta porta pel lateral i ens dirigirem a la propera església de Sant Martí Xic, romànica del segle XI, i a les minses restes del castell, situades a tocar d’aquesta ermita, dalt d’un turó presidit per una senyera.

• Curiositat: Duran el recorregut hem pogut veure en varies ocasions, uns trams d’escales que faciliten l’accés a aquest castell, per un camí de senderisme, suposem que és una drecera.
  • Una taula d'orientació:

“ Descripció

Les poques restes del castell que es conserven es situen al cim d'un turó, a migjorn de la coneguda com Capella de Sant Martí Xic. La planta del castell està adaptada a la topografia, molt irregular, on destaca una punta mirant a sud-oest. Al bell mig del recinte, que hauria estat emmurallat, es situaria una estança de planta rectangular. Aquesta, a sobre del punt més alt del turó, assenyalaria l'entrada d'un passadís o mina, que segons la tradició, portava fins a Sorreigs. Els murs apareixen fets de carreuons desbastats, units amb morter de calç, disposats en filades irregulars, molt malmeses per les arrels. Només al recinte superior l'aparell assoleix una certa regularitat.

Als peus del recinte del castell es troba l'església de Sant Martí Xic. Aquesta és d'una sola nau, amb absis semicircular, amb portal adovellat i finestra d'una esqueixada al mur de migdia. L'interior conserva un arc toral al centre de la nau i un l'altre que la separa del presbiteri. Abans de la restauració del 1984, l'església presentava un gran forat al mur de tramuntana i una altre a l'absis, i s'havia perdut la teulada i el campanar d'espadanya. La restauració va arreglar els murs i va recuperar els elements perduts.

Notícies històriques

Les primeres noticies del castell es remunten al 902, quan una dona anomenada Sabrosa, vengué a Bel·ló i a Eguisanna la setena part d'una casa amb cort, situada a l'apèndix del castell de Voltregà, al terme de la vila d'Orriols. El 944 i el 969 apareix documentada la Guàrdia del castell de Voltregà. El domini estava en mans dels comtes de Barcelona i el comte Ramon Borrell donà aquest castell a la seva muller Ermessenda, de la casa de Carcassona. Van ser senyors del castell la família Orís i posteriorment la família Gurb-Queralt. El castell va passar per diverses mans fins arribar als bisbes de Vic, senyors del castell fins a la desaparició dels senyorius jurisdiccionals.

L'església de Sant Martí Xic fou des de els seus inicis una capella i després tingué funcions parroquials, depenent dels senyors del castell, fins que finalment passà a dependre del domini episcopal. Es conegué primerament com a Sant Martí de Voltregà o Sant Martí del Castell, fins que la creença popular de la seva petitesa li donà el nom de Sant Martí Xic. Les primeres notícies d'aquesta església es remunten a l'any 1097, quan el sacerdot Ermemir deixà dos sesters de pa i de vi per la seva edificació, que deu correspondre a l'edifici actual. A partir de 1110 hi ha constància del seu funcionament com a parròquia.

Quan els bisbes de Vic va comprar el castell de Voltregà, l'any 1370, també esdevingueren patrons de l'església. Al segle XV li fou llevat el títol de parròquia. La falta de culte va portar a l'abandó i posterior ruïna de la capella, fins que l'any 1984 va ser restaurada.”