Castell de Vilar – Sant Pere de Torelló / Osona

Situació: Al municipi de Sant Pere de Torelló (Osona) – Barcelona.

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: Molt malmès. En realitat és un antic casal o casa fortificada. Situat dins d’una propietat privada, s’hi accedeix per una carretereta sense asfaltar, on l’entrada a la finca (2) està tancada per una porta metàl·lica. Caldrà demanar permís als propietaris del terreny, per poder visitar l’edificació.

Ja a dins de la propietat, el castell  tampoc és accessible lliurament (Suposem que per raons de seguretat, degut al seu precari estat), doncs aquest edifici està envoltat per un altre cercat, tot i que és perfectament visible exteriorment, si bé no en tot el seu perímetre.

Altres noms: També anomenat Castell de la Vinyeta.

Accés - Visitat el 30/05/2008:

Procedents de Torelló, hem arribat al poble de Sant Pere de Torelló i l’hem travessat, circulant per la carretera BV-5224, en direcció a Olot.

A uns 2,3 km. de la sortida de Sant Pere, entre els PK 13-14 d’aquesta carretera, (42 04 35 02 18 51), a l’esquerra, veurem una desviació amb un cartell (1) que indica “La Vinyeta – Masoveria – Agroturisme. Aquí arrenca la carretera por on hem de continuar.

Donat que és força difícil l’operació de girar, doncs és una corba molt tancada, a la dreta de la carretera, hi ha un arbre i a la seva dreta un bon tros de terreny desbrossat, que ens permet, ara si, girar per darrera de l’arbre i creuar la carretera sense dificultat.

Tot seguit circularem durant uns 2,6 km. per una carretereta, a estones asfaltada i a estones no, amb precioses vistes als voltants, típiques d’aquesta contrada.

En un moment donat, davant nostre es presentarà una desviació: recte, una porta d’entrada a una extensa finca particular (2). Dins d'aquesta finca, hi ha el castell que busquem. Coordenades en aquest lloc, davant d’aquesta porta: 42 05 14 02 19 28.

(A l’esquerra un altre cartell igual al citat anteriorment (1) ens indica que caldria continuar aquest camí, per l’esquerra, per arribar a La Vinyeta, que per cert, en l’actualitat és una casa de turisme rural, i que durant el recorregut per arribar-hi, es veuen boniques vistes, de lluny,  del castell del Vilar, amb els seus finestrals gòtics del segle XV.)

Com sigui que el dia de la nostra visita hi havia paletes treballant en una nova construcció que estaven aixecant a tocar de les restes del casal, hem aparcat al davant de la porta i ens hem dirigit a peu, cap a la casa.

Gran casa forta amb finestrals gòtics del segle XV. Habitada

Casa forta. Documentada el 1193. Residència del senyors de Curull. “