Castell de Torreblanca – Ponts / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó, a la vora del llogaret de Torreblanca, petit nucli de població del terme municipal de Ponts (La Noguera) – Lleida.

Època: Ho desconeixem.

Estat: Malmès. Suposem que lliurament accessible. Les fotografies que il·lustren aquest reportatge han estat preses amb teleobjectiu.

Accés - Visitat el 08/11/2008:

D’entrada val a dir que l’itinerari que proposem és d’aproximació, ja que no ens ha estat possible de completar, doncs un arbre caigut, de considerables dimensions ens ha impedit el pas per la pista de muntanya per on transitàvem.

Des del lloc on ens hem vist obligats a aturar-nos, l’edificació es veia propera, però a l’hora, força difícil d’accedir-hi,  per la forta pendent existent i per l’orografia del terreny, sense cap camí a la vista.

Hem iniciat la descoberta a la localitat de Ponts, prenent la carretera C-1412b, en sentit Comiols. (A poca distància trobarem el llogaret de Gualter, amb les restes del Santuari de Santa Maria de Gualter, visita opcional). Al cap d’una estona, a mà esquerra, en una corba i degudament senyalitzat, trobarem un trencall ( N 41 55 54 01 10 51) per dirigir-nos al llogaret de Torreblanca.

Circularem per una carretera de muntanya, sense asfaltar (*) durant una estona que no podem precisar i sense poder justificar si trobarem un camí per accedir a l’edificació que busquem, per les raons exposades anteriorment (Millor, si és possible, circular-hi amb un 4x4).

Durant bona part d’aquest viatge, les restes de la construcció són perfectament visibles a la nostra dreta, mentre que a l’esquerra es veuen unes boniques vistes del riu Segre.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Localització: Dades de situació de l’església: N 41 56 14.85 E 01 09 35.47 – Dades no contrastades, obtingudes directament de Google Earth, del lloc on s'endevina la situació d'unes restes, i que usuaris d'aquesta aplicació de Google han identificat com a església de Sant Joan, penjant-hi fotografies.

Altres: El castell corona un turó, on una mica més avall es troben les restes també malmeses de l’església de Sant Joan Baptista de Torreblanca (Segle XII).

De la pàgina web de l’Ajuntament de Ponts, ens complau extreure aquest fragment d’informació (Juliol 2012):

“ Les ruïnes de l’església de Sant Joan Baptista de Torreblanca són al vessant de migdia del serrat, al cim del qual hi ha les restes del castell de Torreblanca, en una posició dominant sobre el curs del riu Segre, a uns 4 Km de Ponts en direcció a Torreblanca.

Dades artístiques

Aquesta església va ser la primitiva parròquia del lloc de Torreblanca i la seva estructura respon a un edifici d’una sola nau, coberta amb una volta de canó de perfil semicircular, reforçada per quatre arcs torals i capçada, a llevant, per un absis semicircular. La volta es conserva només al terç de llevant de la nau, la qual apareix partida en la seva meitat per un mur que tanca el peu de la nau per la banda de ponent, que va ser construït posteriorment a causa de l’ensulsiada del tram inferior de la volta.

Els arcs torals són suportats no per pilastres adossades sinó per veritables columnes circulars, integrades per dos o tres tambors, amb capitells d’estructura simple que presenten una decoració incisa en baix relleu. L’absis té tres finestres de doble esqueixada, perfectament integrades en la decoració absidal, formada per arcuacions llombardes i lesenes longitudinals. El conjunt edificat palesa formes constructives pròpies de l’arquitectura catalana del segle XII, malgrat la seva tipologia llombarda.”

MAPA de situació: de l’església de Sant Joan de Torreblanca.

Noguera : Veure en un mapa més gran.