Castell de Tor – Alins / Pallars Sobirà

Al turó del fons de la fotografia, minúscula, apareix la figura del castell de Tor.

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó presidint Tor, petita entitat de població del municipi d'Alins (Pallars Sobirà) – Lleida.

Època: Medieval. Documentat des del segle IX - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Pel que interpretem, vist des de la llunyania, malmès. Lliurament accessible. No hem arribat a tocar les pedres del castell, no hi hem accedit.

Altres noms: Conegut també com “La força de Tor”.

Accés - Visitat el 11/09/2010.

Des d'Alins, des de les darreres cases del poble, des d’un aparcament públic (veure si cal la pàgina de la Torre de les Bruixes - Alins) hem iniciat el recorregut, degudament indicat, per una carretereta asfaltada, que poc a poc es va fent més estreta, i que endinsant-se pel bell mig de fondes valls, va resseguint el curs d’un riuet, d'aigües transparents, anant canviant de riba de tant en tant, fins que un quilòmetre abans d’arribar a Tor es transforma en pista de muntanya, una mica bonyeguda, però transitable (al menys a dia d'avui) per vehicles de turisme tot i que el que prolifera son els 4x4.

A l'entrada mateix de Tor, dalt d’un empinat turó, són perfectament visibles les restes del castell.

Localització: del poble de Tor: N 42 34 13.76 E 01 23 49.06 - Altitud: 1640 m.

Recinte fortificat amb restes de murs, al penyal, sobre el poble.

Sobre un turó rocós que cau a pic sobre l'actual poble, herbat i de fàcil accés per la vessant contrària.

En aquest indret es construí en època visigòtica un nucli fortificat del qual sols resten munts de pedres i la roca mare retallada en alguns punts.

Prop de la collada que forma a l'oest es troben les restes de l'església de St. Pere del Roc.

A la part superior del promontori, separada per un ample fossat tallat a la roca, es conserva encara part d'una torre, de secció circular, de murs d'un metre aproximadament de gruix, construïda amb pedra pissarrosa i morter de calç en algunes parts.

A l'est de la torre hi ha una sala rectangular i un recinte també en ruïnes, amb parets de geometria arrodonida; aquestes construccions, però, podrien correspondre a un moment constructiu posterior.

Tor apareix mencionat l'any 839 en l'Acta de Consagració de la Seu D'Urgell.

L'autor de l'"Spill Manifest" (s. XVI), la descriu com inexpugnable i ens diu que fou destruïda per les tropes reials, quan el vescomtat de Castellbó fou desposseït d'aquest territori."

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Pallars Sobirà : Veure en un mapa més gran.