Castell de Talteüll – Massoteres / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Talteüll, entitat de població del municipi de Massoteres, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Sols resta en peus una torre i algun llenç de muralla. Procurar aparcar quan arribem a un lloc on a l’esquerra hi ha un petit parc.

En aquest lloc també hi trobarem l’Església de Sant Pere de Talteüll -  Romànic – Segle XI - (Patrimoni.Gencat).

Altres noms: Torre dels moros - (Patrimoni.Gencat).

Senzill de localitzar donades les dimensions del llogaret: a la part alta del carrer Major.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Actualment només es conserva del castell, les restes d'una torre circular. Està envoltada de cases que dificulten la seva observació, tot i ser a la part més alta del poble. Al voltant, hi ha restes de pedregam. El diàmetre de la torre es de 12 metres i l'alçada en el punt més alt és de 4 metres.

Notícies històriques

Els orígens del castell són al segle XI, quan els comtes i bisbes d'Urgell emprengueren la conquesta d'aquest sector proper a Guissona. una de les primeres mencions documentals al castell data de l'any 1065, en un testament. El domini del terme i castell correspongué als comtes d'Urgell, tot i que des del darrer quart del segle XI fou infeudat. Al segles XIII torna a aparèixer documentat en diversos testaments. A causa de les lluites que s'esdevingueren durant l'època de Jaume I en el comtat d'Urgell, el rei es feu càrrec del terme i el cedí a Galceran de Pinós el Vell, que en el seu testament de 1277 deixava el castell a la seva filla, casada amb Ramon de Cervera. Els barons de Pinós mantingueren la senyoria fins el 1377, quan Pere Galceran de Pinós la vengué a Arnau d'Erill. Al segle XV consta que el castell ja no era dels Erill sinó que havia passat als Camporrells, senyors de Biosca (1487). Poc abans de l'abolició de les senyories jurisdiccionals, el 1831 eren senyors del lloc de Talteüll.”