Castell de Sucs – Lleida / Segrià

I T I N E R A R I

Situació: A Sucs, entitat municipal descentralitzada de Lleida, ciutat i municipi de la comarca del Segrià i capital de la província de Lleida.

Època: Medieval (sense més especificacions) - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt poques restes. Lliurament accessible. Esplèndides panoràmiques.

Accés - Visitat el 11/05/2013:

Trobarem aquestes restes a la part superior del turó que presideix la localitat de Sucs, en un paratge anomenat Parc del Vilot.

Com en altres ocasions, vàrem planificar la sortida des de casa, a través de Google Maps. Vam obtenir unes coordenades de situació (N 41 42 09.01 E 00 24 47.07) d'un lloc que ens va semblar factible per accedir a l'edificació que volíem visitar.

Havent introduït aquestes dades al nostre navegador, no va haver-hi cap dificultat per arribar al lloc, ni tampoc per localitzar fàcilment el camí d'accés al turó, amb l'afegit que amb anterioritat,  ja havíem vist des de lluny, la creu que corona el cim.

Vàrem aparcar el cotxe dalt de tot, en una planura situada a un nivell lleugerament inferior al replà que corona una creu i on hi ha les pedres supervivents.

Durant l'ascensió hem trobat pel camí un parell de barreres, obertes. Desconeixem si ho estan sempre.

En un sector d'aquest parc, entre l'arbreda, hi ha disposada una zona de pícnic

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Fortalesa d'origen àrab. Restes d'un castell d'època romànica amb volta de mamposteria, semisoterrat i situat, com és lògic, en la part més elevada del turó.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure el següent text (Maig 2013) de la pàgina web de Pat.mapa – Arqueologia:

S'accedeix al jaciment des del nucli de Sucs, entitat que depèn de la ciutat de Lleida.

El conjunt arqueològic de Sucs es troba conformat per les restes del seu antic vilatge medieval modern.

Aquest seguit d'evidències arqueològiques es troben integrades en el parc que ocupa els vessants d'aquesta serra en forma de "itinerario arqueológico".

Tot i això, el seu estat de conservació és força deficitari.

Val a dir que aquestes restes foren excavades arran dels treballs de reforestació que l'"Instituto Nacional de Colonización" desenvolupà al tossal del Vilot de Sucs l'any 1996.

Les restes arqueològiques es concreten en tres tipus de construccions.

D'una banda, en el cim més elevat, es conserven les restes del soterrani d'una possible torre quadrangular que fou adequat com a cisterna.

Es tracta d'un espai quadrangular, de 4 metres de llargada per 2 metres d'amplada i 3 metres d'alçada, amb coberta de volta de canó i que es troba parcialment excavada a la roca sorrenca.

Als peus del vessant Est d'aquest tossal es troben les restes de l'església medieval de Sant Miquel de Sucs.

El temple, d'estil romànic, és d'una sola nau orientada est-oest i amb la capçalera semicircular.

Compta amb una capella sepulcral en l'extrem nord-oriental de la construcció, en la qual es conserva una tomba del tipus banyera excavada al subsòl rocós i orientada d'est a oest.

No es conserven restes pròpiament constructives de les vivendes de l'antic vilatge.

Tot i això, en el vessant meridional d'aquesta elevació es troben tres sitges excavades a la roca (També se'n poden dir "tines" - nota dels autors), de secció acampanada i boca estreta de diferents dimensions.

Cal relacionar aquestes estructures amb zones d'emmagatzematge vinculades als habitatges de l'antic vilatge.

Així mateix, si bé el conjunt estructural es localitza en el tossal més proper a l'actual terme de Sucs, en les elevacions veïnes també s'observen en superfície restes ceràmiques medievals i modernes.

D'altra banda, hi ha referències bibliogràfiques que manifesten la troballa de restes arqueològiques prehistòriques en aquest jaciment.

Concretament s'esmenten fins a vuit molins barquiformes i diversos fragments de ceràmica a mà que foren trobats en els costers d'aquests tossals.

Durant la visita al jaciment, amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica, es va constatar l'existència de materials ceràmics medievals i moderns (grises medievals, manganès, oxidades comunes, vidrats, etc.), així com la documentació de restes de sílex i d'algun fragment informe de ceràmica a mà reduïda prehistòrica.

Context

Conjunt de tres tossals al nord-oest del nucli de Sucs, condicionats com a parc-jardí, amb els vessants aterrassats i reforestats de pins i altres espècies vegetals.

En el cim del turó principal es troba instal·lada una antena de repetició.”

Segrià : Veure en un mapa més gran.