Castell de Santa Fe de Segarra / Les Oluges / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A la part alta de Santa Fe de Segarra, nucli de població del municipi de les Oluges (La Segarra) – Lleida.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt reformat, transformat en un gran casalot, actualment dividit en habitatges. Segurament la zona més “autèntica” de l’antiga edificació, sigui la part del darrera, tot i que s’utilitza per guardar estris del camp.

Hem aparcat a la part de baixa del poble i ens hem desplaçat a peu pels costeruts carrers del llogaret.

Altres noms: Casa Senyorial de Santa Fe i/o Castell - (Patrimoni.Gencat).

Plaça de les Armes, cantonada carrer del Castell.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

Gran Casal senyorial situat a la part més elevada del nucli.

Possiblement fou construït al mateix moment que s'edificaren les muralles al segle XII, modificat posteriorment al segle XVIII, i dividit en diferents habitatges actualment.

Presenta un aparell de carreus irregulars ajuntats amb morter, excepte als extrems de l'edifici i com a emmarcament de portes i finestres, on trobem un treball més acurat amb carreus regulars de grans dimensions.

Conserva la portalada principal, d'arc de mig punt amb grans dovelles, on a la dovella central hi trobem una incisió que ens indica l'any en que es va modificar la seva estructura, l'any 1729.

Al llarg del mur, es pot observar obertures de finestres i balcons, que segueixen l'estil i la tipologia de les diferents fases constructives de l'edifici, així com en algunes arestes de les façanes hi ha la presència de l'escut heràldic d'una de les famílies propietàries del recinte.”

• Una altra pàgina web de Pat.mapa ofereix informació sobre aspectes de la Vila closa de Santa Fe de Segarra.