Castell de Sant Romà d’Abella – Isona i Conca Dellà / Pallars Jussà

castell-de-sant-roma-dabella-071110_508

Potser s'ha de considerar que són les restes de més entitat. Tal com diu un cartell informatiu
"L'estructura es troba considerablement emmascarada per les edificacions que se li adossen"

castell-de-sant-roma-dabella-071110_511

Vistes des del castell.

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Romà d'Abella, entitat de població del municipi d'Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Ho desconeixem.

Estat: Restes insignificants i difícilment identificables. Lliurament accessible.  Aparcament als carrers dels voltants.

Altres noms: La torre del Baró.

Accés - Visitat el 10/11/2007:

Dins de Sant Romà, entre els carrers Major i del Castell, a dalt de tot del poble, hi ha una esplanada, on s'aixeca un turó on hi ha les restes de l'edificació.

Altres: De la pàgina web de Wikipèdia referida a aquesta edificació, ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020):

"El Castell de Sant Romà d'Abella és un antic castell medieval del poble i antic terme d'homònim, actualment dins del municipi d'Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà.

Com la majoria de castells i llocs de la Conca Dellà, el castell de Sant Romà d'Abella fou conquerit per Arnau Mir de Tost, a compte de comte d'Urgell.

A principis del segle XII n'era senyor Guillem Guitard de Caboet, qui el deixà, en el seu testament, al seu fill Bernat (1110).

En el fogatjament del 1381 consta aquest castell amb dotze focs (uns seixanta habitants), tot i que devia incloure les cases de fora del recinte murat.

Des del segle XV formà part de la baronia d'Abella.

Actualment en queda poca cosa. El fragment més significatiu és el que es coneix com la Torre del Baró.

A l'entorn hi ha algunes restes més que són, sens dubte, part de les murades que des del castell encerclaven el poble."

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.