Castell de Sant Quintí – Sant Quintí de Mediona / Alt Penedès

Situació: A Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès) – Barcelona.

Època: Document des del segle XIV.  L'actual edificació és del segle XVII - (Pat.mapa).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pràcticament desaparegut. Les escasses restes que hi ha formen part de les parets del cementiri.

Cal dirigir-se al cementiri municipal. Dins de la població hi ha cartells indicatius.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

" Descripció

El castell de Sant Quintí es troba situat dalt d'un turonet proper al nucli urbà i al costat del cementiri.

És un recinte de planta quadrada, amb una torre de secció quadrada en un extrem i diverses construccions posteriors annexes. Encara es poden veure els contraforts. Els seus murs són fets amb carreus de mides i disposició irregular.

Notícies històriques

Fortalesa documentada al segle XIV, tot i que segurament fou construïda durant la Guerra de Successió, després de ser incendiat el poble de Sant Quintí (1714). Formà part de la baronia de Mediona i per tant dels vescomtes de Cardona."

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Agost 2013):

" Descripció

Fortí construït pels liberals amb motiu de les Guerres Carlines aprofitant l'antiga capella de Sant Antoni de Pàdua.

L'edifici conserva perfectament la planta de l'església: una planta rectangular amb absis poligonal. Al costat oest s'aixequen dos contraforts que reforcen l'absis. Té una petita construcció annexa, suposadament per a usos militars.

La construcció és de pedra i maó, i a la part alta es conserven les restes d'unes finestres en forma d'espitllera, que deurien tenir funcions de vigilància militar. A la part davantera es conserven parcialment l'antic campanar i rosetó de l'església.

Història

En aquest turó s'hi han identificat restes d'un probable poblat ibèric, que hauria desaparegut en època romana.

La construcció s'havia identificat, sense fonament, amb un castell medieval.

En realitat, en aquest indret des del segle XVII hi havia una capella dedicada a Sant Antoni de Pàdua. Durant les Guerres Carlines els liberals van construir un fortí aprofitant la construcció de l'antiga capella. El 17 de maig de 1836 es comunicava l'acabament de les obres.

Cada mes aproximadament una columna passava a rellevar la guarnició composta d'entre dotze i quinze homes. El destacament de Sant Quintí tenia el nom de "División de Vanguardia". N'era al capdavant un oficial, generalment un capità. L'Ajuntament de Sant Quintí havia de proporcionar els subministres per al manteniment de la guarnició. "

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.