Castell de Sant Martí de Riucorb – Sant Martí de Riucorb / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Martí de Maldà, nucli de població i cap del municipi de Sant Martí de Riucorb, a la comarca de l’Urgell (Lleida).

El municipi es va constituir en 1972 al fusionar-se els antics pobles de Sant Martí de Maldà i Rocafort de Vallbona, amb els seus agregats del Vilet i Llorenç de Rocafort.

Època: Documentat al segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Desaparegut. En el lloc on es suposa que havia estat bastida aquesta edificació hi ha una construcció molt reformada i reconstruïda que no deixa entreveure cap dels possibles vestigis del primitiu castell de la població.” - (Patrimoni.Gencat).

Al fons de la fotografia apareix la casa que actualment ocupa el lloc on es suposa que havia estat antigament el castell.

A la dreta de la fotografia, en primer terme, veiem una façana de la Capella del Castell de Sant Martí de Riucorb.

Accés - Visitat el 29/12/2015:

El trobarem a la part alta de la població, al final del carrer del Castell. Aconsellaríem aparcar el cotxe amb anterioritat i pujar a peu, trepitjant els vells carrerons i alhora, descobrint els portals de l'antiga Vila Closa.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

Castell situat al capdamunt del poble de Sant Martí de Riucorb.

És una construcció molt reformada i reconstruïda que no deixa entreveure cap dels possibles vestigis del primitiu castell de la població.

Només en una llinda d'una finestra hi ha la inscripció d'una data, 1779.

Avui en dia el casal es troba organitzat amb una casa de tres plantes, on a la planta baixa hi té una porta d'accés d'arc de mig punt adovellat i una altra entrada al garatge. El primer pis com a úniques obertures presenta tres finestres, en una de les quals hi ha la inscripció de la data anteriorment citada i finalment la planta superior presenta un balcó porticat de columnes toscanes.

Castell termenat. Documentat el 1212.”

• Fer un tomb pels carrers del nucli antic de Sant Martí, és retrocedir de cop mil anys enrere.

La clàssica forma arrodonida de la vila closa s'ha mantingut intacte fins els nostres dies, com es pot apreciar en el següent mapa.

Noms evocadors d'antics temps, es repeteixen als carrers de la majoria d'aquestes velles poblacions del nostre país, on sembla que el temps s'hagi aturat ...

Carrer Major, carrer del nord, carrer del castell, carrer del Calvari, carrer església, plaça de la font ...

Portals (Aquí també anomenats "perxes")