Castell de Sant Guim de la Plana / Segarra

Situació: A Sant Guim de la Plana, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat). No obstant l’edificació actual és del segle XVI.

Estat: Del primitiu castell no n’hi ha cap rastre. Però en el lloc més que probable del seu emplaçament, hi trobarem un casalot de supèrbia presència. És una edifici molt reformat. Avui en dia s’utilitza com habitatges. Aparcament als voltants.

A la plaça del castell.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Aquest antic castell, avui utilitzat com a habitatges, dona la benvinguda al poble de Sant Guim de la Plana.

Els tres contraforts de la façana principal i la petita elevació en què es troba, li confereixen una imatge molt sòbria i estàtica.

És un edifici que consta d'una planta baixa, a través de la qual podem accedir als tres habitatges moderns en què està dividit, i una primera planta.

Accedim en cadascun d'aquest habitatges a través d'una petita rampa, en el cas del central d'un tram d'escales, per salvaguardar el desnivell existent entre l'edifici i el nivell de carrer.

Totes les obertures que trobem en el mur són modernes, no obstant la porta central d'aquest edifici conserva encara l'arc de mig punt i en el cas de la resta es manté l'arc rebaixat.

A la primera planta podem observar-hi set obertures rectangulars modernes, quatre de les quals tenen balcó amb barana de forja i la resta són finestres de diferents dimensions. Pren especial rellevància una d'aquestes portes balconeres que s'obra al bell mig del contrafort central.

Aquesta façana principal ha estat molt intervinguda al llarg dels anys, fins i tot a l'extrem NE hi trobem adossat un edifici de construcció actual, que complementa un dels habitatges.

La façana E presenta una porta central d'arc rebaixat flanquejada per dos finestres rectangulars i una primera planta amb dues finestres rectangulars modernes.

Aquesta construcció presenta filades de petits carreus irregulars de pedra, que testimonien les diverses intervencions que ha sofert l'edifici.

Notícies històriques

Apareix documentat al 1161 quan la població formava part del terme del castell de Llor. Anys més tard, va pertànyer al llinatge de Sacirera i finalment als marquesos de Santa Maria de Barberà. “

• És una delícia fer un passeig a peu, sense preses, pels vells carrers del poble i descobrir els racons que s’amaguen a cada cantonada ...