Castell de Sant Cebrià dels Alls – Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de L’Heura / Baix Empordà

Castell de Sant Cebrià dels Alls – Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de L’Heura

AMPLIACIÓ d'un fragment de text de la foto anterior

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Cebrià dels Alls, una entitat de població de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de L'Heura, un municipi de la comarca del Baix Empordà (Girona).

És un dels molts poblets del massís de les Gavarres que a partir de mitjans del segle XX ha sofert un total despoblament.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta bon aspecte. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Altres noms: Castell de Camós.

Accés – Visitat el 01/11/2016:

Aquesta edificació està situada al costat mateix de l'Església de Sant Cebrià dels Alls. Llavors,  el recorregut per arribar-hi és exactament el mateix que mena a aquesta església.

Per tant, i per evitar duplicitats, i pel que fa a l'itinerari corresponent, remetem als lectors a aquella pàgina.

“ Descripció

Edifici amb murs espitllerats, molt transformat el segle XIX. Té elements dels segles XVI i XVII, però és d'història confusa.

L'edifici dit el Castell té l'aparença de gran masia o casa pairal; es troba a ponent i a tocar l’església parroquial.

És de planta rectangular molt allargada, de dues plantes i de façana principal a migdia; la coberta de dues vessants sobre els murs més llargs. Hi ha dos portals de gran dovellatge d'un dels quals s'ha malmès la clau, potser on hi havia algún relleu o inscripció.

Ha desaparegut fa anys un finestral gòtico-reinaxentista d'arc conopial ornat amb arabesc i altres motius.

Els murs de llevant i de migdia presenten petites sageteres en llur part inferior.

L'interior té voltes de pedra morterada a la planta baixa i sostres d'embigat al pis. La construcció és de rebles i morter lligat amb carreus angulars.

Notícies històriques

El lloc de "Sancti Cipriani de Alios" s´esmenta en un document del 1064. La comtessa Ermessenda llegà a Sant Pere de Galligants béns situats en aquesta parròquia.

Al fogatjament del 1359 el lloc, que tenia 28 focs, consta que pertanyia a Gilabert de Cruïlles; en una altra relació dels anys 1365-70 figura sota el mateix domini i amb 38 focs.

L´any 1632 el lloc de Sant Cebrià dels alls formava part de la batllia reial de Cruïlles.

A l´inventari de possessions i béns dels Cruïlles-Peratallada fet aixecar l´any 1395 per Elvira de Puigpardines, viuda de Gilabert de Cruïlles hi consta la parròquia de Sant Cebrià dels alls.”