Castell de Sanaüja / Segarra

Situació: A les afores de Sanaüja, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle X - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 21/08/2007:

Procedents de Biosca, i circulant per la carretera C-1412 entrem al poble de Sanaüja, per la PRIMERA entrada  - centre urbà. Tot seguit passarem per sobre del Pont de Sanaüja, un  pont d'origen medieval molt ben conservat. A continuació girarem a la dreta seguint les instruccions d’un rètol que ens indica per anar al castell, l’església i la plaça major.

Després tornarem a trobar un altre rètol que també ens assenyala per anar al castell, i la plaça major, a l’esquerra. Sense fer-li cas, prosseguirem recte, pel carrer anomenat carrer de Valls – tot i que no hem vist cap placa identificativa en el recorregut.

Ara un altre rètol ens assenyala que anem en direcció a Lloberola i Solsona. Continuem. Després d’una petita pendent i arribats a les darreres cases del poble, hem de girar a l’esquerra, prenent una corba molt pronunciada,(41 52 41.54 01 18 44.08) sota d’un bon pedregar.

Al cap de poc, la carretera que ara s’enfila força, es transforma en una ampla pista de muntanya, en bones condicions. A la nostra dreta, i amunt, ja es veu el castell.

Ben aviat veiem un altre cartell, assenyalant un trencall a la dreta.

Nosaltres seguirem encara una mica mes. A uns 50 metres, a la dreta, ara sense cap indicació, s’enfila una altra pista de muntanya, (abans de pujar, cal valorar si el dia de la visita es troba accessible pel nostre cotxe, o en cas contrari podrem aparcar aquí mateix.) que en poc més de 25 metres en deixarà a dins de les restes del castell, on podrem aparcar còmodament.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

Restes del primitiu castell altmedieval, situades al punt més alt d'un turó que domina la població.

Es tracta d'un castell termenat amb finalitat defensiva, ampliat posteriorment en etapes successives per convertir-lo en castell - palau o residència bisbal, realitzat amb carreus de mitjanes i grans dimensions de pedra sorrenca, disposats en filades regulars i rejuntats amb argamassa de calç, arena i graveta.

El primer espai encastellat d'època altmedieval està situat al cim del turó, format per una torre cilíndrica situada a l'extrem nord-oest d'un espai emmurallat, tot i que únicament es conserva algunes filades de carreus regulars. Tot i això l'espai emmurallat es pot resseguir perfectament gràcies a les restes conservades.

Sembla ser que al segle XI es va construir una capella romànica adossada al mur que mira a migjorn, conservant-se una part d'un mur lateral. La segona fase constructiva englobà el nucli primitiu del castell i l'església dins d'un gran espai emmurallat que s’estén en direcció sud, est i oest, amb nombroses dependències que es reformaria posteriorment des de l'època baix medieval fins als segles XVI i XVII, culminant amb la construcció del campanar d'espadanya barroc.

Al mur principal d'ingrés s'hi troba la porta principal formada per un arc de mig punt adovellat, per damunt de la qual s'hi troben les mènsules que sostenien un matacà.

Coronant el mur, hi trobem un campanar d'espadanya d'estil barroc i de cinc ulls, quatre a la part inferior i un a la part superior, d'arc de mig punt peraltats damunt d'una imposta i que presenten diferents mides de llum, amb dues corbes ascendents a la part superior, coronades per un motiu decoratiu en forma de bola sobre un petit podi quadrangular, i en un pla inferior, dues torretes coronades amb el mateix recurs decoratiu.

Notícies històriques

Castell termenat. Documentat el 1001. Es tracta d'un dels castells més primerencs de la comarca, immers dins un tímid moviment de reconquesta que es va dur a terme a la segona meitat del segle X.”

• Més coses: A la pàgina web Pat.mapa, hi ha informació sobre l'anomenat Trull del castell de Sanaüja un conjunt de dues piques relacionades amb un trull d'època medieval. Es tracta de dues cavitats excavades a la roca i connectades entre si.”