Castell de Salardú / Vall d’Aran

castell-de-salardu-101021_505bis

Situació: A Salardú, vila cap del municipi de Naut Aran (Val d’Aran) – Lleida.

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya*

Estat: Molt poques restes. Lliurament accessible. Ampli lloc d'aparcament  a tocar de l’església.

Accés - Visitat el 21/10/2010:

Senzill de localitzar: A tocar de l’absis (façana posterior) de l’església de Sant Andreu. Hi ha un pany de paret i la base d’una torre rodona. Interpretem que aquestes restes han estat recentment objecte d'algunes petites intervencions destinades a frenar el seu deteriorament.

Entrada al pati de l’església per la porta de la Plaça dera Pica, cantonada als carrers dera Glesia i Sant Andreu.

Localització: N 42 42 27.3 E 00 54 07.3 - Altitud: 1.256 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Març 2020):

Descripció

El castell de Salardú amb l'església de Sant Andreu es situa damunt del puig que domina la confluència de l'Unhòla amb la Garona, i per tant el Camin Reiau a l'entrada de la Val pel port del Pallars (o Bonaigua) o bé per altres ports.

Aquesta situació estratègica explica que des d'antic el lloc fos fortificat i residència d'un batlle reial.

Així i tot avui només conserva la impressionant torre campanar de l'església que igual que a Arties,Vielha i Vila, feia funcions de torre mestra o d'homenatge, i el contramur amb la base d'una bestorre de l'absis adossat al talús septentrional que anivella el terreny del recinte.

• A Wikipedia s'hi afegeix la següent informació:

"El recinte del castell era de planta quadrada, tenia muralla i contramuralla, la primera amb un portal a l'est i l'altra amb un portal vers el sud.

Aquests estaven defensats per dues torres de defensa i la torre de l'homenatge al pati d'armes - actual campanar de l'església de sant Andreu segons descripció de Francisco de Gracia - així com els flancs de la muralla, dels quals només es conserven els enderrocs corresponents a l'extrem nord-est, que és de planta semicircular i està a tocar de l'absis de l'església."

Dins la bonica església de Sant Andreu s'exhibeix la figura del Crist de Salardú, una preciosa talla romànica del segle XII.

També es poden veure unes interessants pintures murals del segle XVI.

Vall d Aran : Veure en un mapa més gran.