Castell Roca de Baborers – Les Lloses / Ripollès

castell-roca-de-baborers-091112_701

Situació: En terrenys del terme municipal de Les Lloses (Ripollès) – Girona.

Època: Medieval - Documentat des del segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: No l'hem visitat.

Altres noms: Castell de Baborers, La Talaia - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el 12/11/2009:

Procedents de Vilada i circulant per la carretera C-26 en sentit Ripoll, entre els PK 183-184, a la dreta de la carretera (42 09 42.88 02 08 14.24) hi ha una desviació (En aquest lloc hi ha una solitària edificació, l'Hostal El Cremat) on s'inicia una carretera asfaltada, degudament indicada per arribar entre altres, al llogaret de Portavella (On hi ha el Casal de Portavella).

Prenem aquesta direcció, però de seguida, a mà esquerra, veurem una desviació indicada per anar a una masia, El Roquer, cap a on ens dirigirem.

Arribats a aquest lloc, ja veiem davant nostre la impressionant mola del roquerar on es suposa havia estat bastit el castell.

Deixem per a una altra ocasió l'oportunitat de coronar aquest cim. Avui sols ha estat una temptativa de localització, donat que desconeixíem la seva ubicació exacte.

Mentrestant, i per anar fent boca, facilitem unes fotos preses amb teleobjectiu.

Localització: Les següents coordenades sols indiquen una posició qualsevol de la muntanya anomenada Roca de Baborers: N 42 10 0.53 E 02 08 37.69 - Altitud: 857 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació.

Restes d'una torre i murs al cim del penyal del Roquer.

La Roca de Baborers estava en el terme del castell de la Guàrdia.

El lloc és conegut avui com "el Roquer" (prop "d'El Cremat", hostal).

Dalt del roquer hi ha encara, mig absorbides per la vegetació, les restes, no gaire extenses, d'una construcció i, segons apreciem en un mapa a escala 1:25000, el penyal més alterós, que assoleix l'altitud de 945mts sobre el nivell del mar, rep el nom de "la Talaia".

No lluny del Roquer existeix la casa dita "de Baborers".

Tenim coneixement d'una deixa testamentària, el 1324, a la capella de Sant Salvador de "Babotes" (interpretem: Barborers).

Maria de Canet, casada amb el vescomte Ramon Folc de Cardona, cedí a Bernat de Cabrera la baronia de la Guàrdia, essent-hi inclòs el castell de Baborers ("Roca de Babores").

El 1356, Bernat III De Cabrera ho donà al rei.

L'accés al castell es realitza a través d'un camí tallat a la roca mare d'entre 1,5 i 1m d'amplada situat a tocar del cingle.

Les restes corresponen a una edificació enrunada de 5 metres de llarg i una amplada d'entre 4 i 7m i diversos forats de pal.

Fortalesa. Documentada el 1242.

Aquest paratge esdevingué propietat dels Galceran de Pinós.

Un Galceran de Pinós, pel seu testament de l'11 de gener del 1277, llegà al seu nét Ponç de la Guàrdia, fill del difunt Ramon de la Guàrdia (aquest, fill del testador) el "castrum et honorem de Guardia quod est in termino de Ripoles"junt amb "totam rocham et castrum de Babarers".

El 1287, el rei manà a Ponç de la Guàrdia que donés al veguer reial del Ripollès les potestats dels castells de la Guàrdia i de "Ça Roca"; es tracta de la Roca de Baborers.

Eren castells que ell tenia en feu del rei.

Després del testament de Jaume "el Conqueridor", aquest paratge es ressentí de la participació del territori.

Uns mesos després de la mort de Jaume II de Mallorca, el vescomte de Cardona rebé la notificació, l'agost del 1312, que havia estat verificada l'empara reial dels castells de la Guàrdia i Roca de Baborers, per raó de feu.

• Ens ha estat d'utilitat per la localització, la informació d’aquesta pàgina.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.