Castell de Rivert – Conca de Dalt / Pallars Jussà

El poblet de Rivert. Al cim del turó que presideix aquesta contrada, veiem l'església de la mare de Déu, capella de l'antic castell de Rivert.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Rivert, entitat de població del municipi de Conca de Dalt (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Ho desconeixem. A la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya, a data Abril 2020, no hi ha informació.

Estat: DESAPAREGUT. Dalt d’un turó hi ha l'esglesieta de la mare de Déu, que fou capella del castell de Rivert.

Accés - Visitat el 16/03/2012.

0 - Hem iniciat l'itinerari al lloc on citem que hem aparcat el cotxe (42 12 21.60 0 56 12.73) per visitar la Torre del Xut.

A partir d'aquest indret, on ja hi ha un primer cartell indicant la direcció que cal seguir per anar a Rivert, hem anat trobant diverses indicacions més durant el proper recorregut, que transcorre per una carretera asfaltada, arribant al llogaret al cap d'uns 8 kms.

1 - Hem aparcat el cotxe (42 15 00.82 0 53 49.51) a l'entrada del poble, en una petita placeta.

Des d’aquesta plaça és perfectament visible l'edificació de la mare de Déu, presidint el lloc des del cim.

No hi hem pujat.

2 - Localització: N 42 15 0.31 E 0 53 43.47 -  (Dades extretes directament de Google Maps) - Altitud: 930 m.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google genera automàticament el següent  M A P A del recorregut, des del punt 0 al punt 2.

Altres: De la pàgina web de Wikipèdia, referida a Rivert, extraiem la següent informació:

Rivert és un poble actualment del municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Formava el municipi de Toralla i Serradell, juntament amb els pobles d'ErinyàSerradellToralla i Torallola, fins a la creació de Pallars Jussà, el 1969, municipi que el 1994 hagué de canviar el seu nom pel de Conca de Dalt.

El poble de Rivert és a prop de l'extrem sud-oest de l'antic terme de Toralla i Serradell. De fet, l'accés a Rivert es fa des de Sensui i Salàs de Pallars, per una carretera local que uneix aquestes tres poblacions i la de Santa Engràcia, que pertany a Tremp (antic municipi de Gurp de la Conca. Rivert queda a uns 8 quilòmetres de Salàs de Pallars. Tanmateix, es comunica a través de pistes rurals sense asfaltar amb la resta de pobles del seu municipi.

El poble està dividit en dos barris; el principal és a ponent, i conté la major part de les cases, l'antiga església parroquial, el cementiri i, damunt seu, l'ermita de la Mare de Déu, que fou capella del desaparegut castell de Rivert. A llevant, a l'altra banda del torrent de Vall, hi ha lo Barri, més petit que el nucli principal.

L'església parroquial del poble, actualment sense culte regular, està dedicada a sant Martí.

La part principal de Rivert, sota l'espadat on hi hagué el castell, està arrecerat per un dosser de roca rogenca amb nombroses obertures (balmes, balços...) provocades per l'erosió i aprofitades per l'ésser humà des de temps molt antics. Hi ha restes de parets, com també es dóna a Gurp, tancant algunes d'aquestes obertures, formant corrals i, més antigament, habitacles que palesen l'existència d'un antic poblament d'origen troglodític.

El poble, que devia ser clos, de marcat caràcter medieval, davalla de la roca que li fa de dosser; això fa que, malgrat la modernització de les cases i els carrers, no hagi perdut del tot l'aire d'antigor que acompanya el visitant quan camina pels seus carrers.

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S:

Circulant per la carretera de Salàs de Pallars fins a Rivert, veurem uns paisatges com el d'aquesta fotografia.