Castell de Requesens – La Jonquera / Alt Empordà

Vista general, entorn.

Església:

Interiors:

Detalls:

Situació: En terrenys del municipi de La Jonquera (Alt Empordà) - Girona

Època: El lloc de Recasens és esmentat el 859. El castell apareix documentat des de mitjan segle XI. Font: Enciclopèdia Catalana.

Estat: Malmès. Grandiosa edificació. Visitable.

Cal dirigir-nos a la localitat de Cantallops. Arribats a aquest lloc, ja hi ha cartells indicatius.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,ens complau extreure la següent informació - Agost 2020:

Descripció

Sobre murs medievals, entre el 1890 i el 1899 es va reconstruir l'actual castell, de gust neomedievalista i força teatral o espectacular.

En algunes bandes el castell s'aixeca damunt la roca mare, de granit igual com la pedra emprada en la construcció, pedra freqüent a la contrada.

Els elements defensius i de fortificació en forma de torre d'aquest castell obeeixen a tres tipus:1- Torre arrodonida i força baixa. Sembra aplatada pel pes de la part superior.2- Torre arrodonida i allargada, de gran esveltesa.

Interior molt estret i amb espitlleres que corresponen a sengles pisos.

L'aparell de defensa s'acobla al cos general del torricó, al que segueix.

3- Torre quadrada. La seva part superior és força ampla i es recolza en uns muntants de major amplada que la planta.

L'interior és una mena de laberint d'habitacions i estances.

Entre d'elles es troba una capella dedicada a Sant Romà, on s'han emprat materials existents a l'església de Santa Maria de Requesens.

La portalada presenta tres arcades en degradació que descansen en tres muntants, timpà amb representació en relleu de la Verge amb el nen i dos àngels flanquejant-los (la disposició recorda les "imago clipeata") i llinda decorada amb creu grega inscrita dins un cercle i quatre punts en cada quadrant.

L'ornamentació es completa amb incisions en forma de ziga-zaga a la primera arcuació, a la motllura de la línia d'imposta i amb motius circulars esculpits a la base de la llinda.

L'interior de la capella és d'una sola nau, amb capelles laterals i amb una porta que dóna a les dependències internes del castell.

La volta és de canó, més baixa que la resta de la nau.

A l'absis s'obren dues portes.

L'aparell és de carreus de pedra granítica desbastada.

Destaquen els motius decoratius de les forges: generalment, drac alat o no amb llengua formant dibuixos, també formes vegetals.

Notícies històriques

El nom de Requesens apareix com a "villare" el 859, però la construcció del castell es deu a lluites entre senyors feudals:Gausfred II de Rosselló -Ponç I d'Empúries.

Es tracta d'una possessió compartida per distints vassalls de molts senyors.

El castell de requesens passà als nobles rossellonesos de la família de Castell Nou, que el traspassaren al Comte d'Empúries Ramon Berenguer (1341-1364).

Quan Empúries s'incorporà a la corona no passà el mateix amb Requesens, que anà a parar als Vescomtes de Rocabertí (1848).

Al primer quart del segle XVIII el castell estava arruïnat.

El Comte de Perelada i Vescomte de Rocabertí, Tomàs de Dameto, a finals del segle passat començà la restauració, que no s'acabaria fins el 1899.

Pel que fa a la capella cal parlar de dos moments constructius: Un entre els segles XII i XIII, quan es van treure els elements de l'antiga Parròquia de Santa Maria de Requesens; L'altre, on es bastí la resta de l'obra, quan es va restaurar el castell al segle XIX.

Cal dir que l'església de Requesens apareix esmentada ja des del 1279 com "ecclesia de Requeseno".

Al 1280: "Ecclesia de Requesen", i ja al segle XIV: "Ecclesia Parrochialis Sancte Marie de Requesen".

Altres pàgines: Castell de Requesens. - Vikipèdia

Paisatges de l'Alt Empordà