Castell de Rajadell / Bages

Situació: A Rajadell, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages – Barcelona.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Presenta un bon aspecte. De propietat particular. A la pàgina web de l’Ajuntament de Rajadell, s’informa que “actualment no és visitable”.

Accés - Visitat el 30/05/2009:

Circulant per la carretera C-25 (Eix transversal), hem seguit les instruccions que ens donava el navegador del nostre cotxe (Hem programat Rajadell – centre ciutat) i ens ha conduit sense incidències al bell mig d’aquesta població.

El castell és ben evident, coronant un turó per sobre del llogaret.

Hem aparcat el cotxe en una placeta (41 43 41.1 01 42 21.7) i ens hem disposat a visitar aquest petit i bonic racó.

Localització: davant mateix de la porta d’entrada al castell: N 41 43 43 E 01 42 21 - Altitud: 396 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya * ens complau extreure la següent informació:  (Maig 2009).

"Descripció

Antic Castell: Fortificació Militar de base romànica, modificada al gòtic i ampliada als segles següents fins a adquirir la fesomia d'una masia fortificada gairebé de planta quadrada amb obertures a totes les cares que no li resten el seu aspecte fortificat.

L'edifici està pràcticament abandonat i ha perdut un tros de la teulada lateral.

Castell termenat. Documentat el 1063.

Citat l'any 950 amb el nom de "Castro Agello", els senyors són documentats a partir de l025 i especialment al 1113 vinculats a la família dels Cardona.

El castell va ser damnificat per les forces joanistes en el transcurs de la guerra de la generalitat contra el rei Joan II (1462-1472), després de la qual Joan berenguer de Rajadell reparà els desperfectes esmentats.

A finals del segle XIV el domini del castell va passar als Cruïlles i desprès a Bernat Aimeric que posseïa la parròquia de Monistrolet; al segle XVIII el castell va passar als Pignatelli que fa pocs anys el van vendre a particulars, també es van vendre els seus dominis al Bages i al peu del castell fragmentant-los en parcel·les les quals van donar lloc al naixement del poble de Rajadell."

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Rajadell, el següent text (Octubre 2018):

"Damunt d’un turó s’aixeca un edifici massís i d’alçada considerable, el castell de Rajadell.

En temps de la Reconquesta, la Marca Hispànica necessitava controlar la frontera que delimitava el territori cristià del musulmà.

La vall de la Riera de Rajadell, doncs, esdevenia un pas natural clau per la defensa i control d'aquesta frontera i el castell de Rajadell fou construït per cobrir la necessitat de defensa de la vall.

Altres castells com el de Castellar, Boixadors i les Torres de Fals van permetre, també, poder defensar el territori de l'enemic.

A partir del segle XIII la història del castell anà lligada al llinatge de la família Rajadell, senyors del terme que participaren en guerres com la de Provença, Navarra, Almeria, Sardenya i Mallorca.

En el transcurs de la guerra de la Generalitat contra Joan II (l’any 1471) el castell i l’església tingueren molts desperfectes i van quedar inactius durant un llarg període.

Al segle XVI els Rajadell es queden sense legítim hereu i l’any 1515 els Cruïlles, que més tard s'ajuntarien per llaços matrimonials amb els Eimeric, van comprar el senyoriu.

Al segle XVII, l'hereva dels Cruïlles-Eimeric, Anna, es casà amb Domenico de Pignatelli. A partir d'aleshores, els Pignatelli serien els senyors del castell, tot i residir a Nàpols.

A finals del segle XIX, la Princesa de Belmonte, propietària del castell, vengué l'immoble al manresà Francesc Pons.

Construït damunt d'un turó, al costat de la riera i el nucli antic, el castell forma un conjunt de tres cossos.

La primera documentació escrita que en trobem data de l’any 1063, tot i que podem dir que correspon al gòtic (un dels murs i elements decoratius, que podrien ser dels segles XIII o XIV) i al segle XVII.

És difícil, però, establir quines parts corresponen a cada moment perquè ha estat reconstruït diverses vegades. Juntament amb l’església, fou l’origen del poble de Rajadell.

L'edifici principal, el més alt, s’hi conserven encara cambres de les diferents etapes habitades: la masmorra, la sala d’armes, les alcoves, l’estable, la cuina, les habitacions, el menjador, etc.

A la part nord del conjunt trobem la casa que era habitada pels masovers i una torreta defensiva que mira a ponent.

A finals del segle XIX els Pons reparen l'edifici i el moblen. No obstant, durant la guerra civil el castell va ser requisat pel comitè revolucionari i es van perdre la totalitat dels objectes de valor que hi havia."

Edificacions properes:  Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.