Castell de Querol – Montmajor / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: Coronant el turó d'en Querol, en terrenys de Montmajor, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pura ruïna – En principi és accessible lliurament, tot i que no sabem ben bé com fer-ho. Edificat sobre una roca amb forma d'esperó, al bell mig d'una plana, una terra de conreu (a dia de la visita, erma), no hi ha manera de poder pujar fàcilment al cim, llevat que s'intenti amb ungles i dents.

Aquesta és la conclusió a la que hem arribat després de fer un parell o tres de tombs al seu voltant. Solament en un punt, a peu pla, hi hem vist unes discretes filades de carreus, que potser es podria interpretar que eren l'inici d'una antiga escala de pedra.

Per les dimensions que presenta, creiem que deuria aixoplugar una guarnició molt petita.

Accés - Visitat el 06 i el 20/11/2015:

• Abans de començar: A dia d'avui, ens hem trobat que quan arribem (*) a la darrera part del recorregut, el terra ja no és fàcilment transitable amb un vehicle de turisme. Si cal, podem acostar-nos-hi, fins que l'estat del terra ens ho permeti, continuant després, a peu. Opinem que la distància, no és excessiva.
  • Des de Montmajor, hem introduït les coordenades de destí al nostre TomTom, duent-nos a terme, amb precisió. Després, sobre el terreny, hem anat anotant les diverses desviacions importants que hem anat trobant.

I ara, anem a detallar el camí:

Hem començat el recorregut a Montmajor, a la Plaça de l'Ajuntament (42 01 03.4 01 44 07), enfilant després pel carrer que al mapa de Google s'identifica amb el nom de Camí de Viver, circulant en sentit sud.

A 42 00 43.6 01 44 20.5 trobem una desviació, continuem per la dreta en baixada. Hi ha una indicació: Querol a 2,8 km. Continuem encara per terreny asfaltat.

A 42 0018.4 01 44.37.5, deixem enrere, a la dreta La Figuera i continuem recte, entrant ara a un camí de terra, d'uns 1800 metres de recorregut, al principi, transitable (*).

Finalment també deixem enrere el Mas Aubals, a l'esquerra i arribem al nostre destí. Aparquem el cotxe al voral de la carretera (41 59 30.6 01 45 03.9) i ens dirigim, a peu, a les minses restes del castell.

1 - M A P A d’aquest itinerari

2 - M A P A - Detall de la part final de l'itinerari que mena en primer lloc,  al castell de Querol i després a l'Església de Santa Maria de Querol

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

Només subsisteix, d'aquest castell, el llenç que corona la roca.

Creiem que no es tracta d'un castell gran ni de rellevant importància històrica.

Documentalment, acostuma a figurar el nom d'aquest castell de Querol acompanyat del de Montmajor o del de Clariana de Cardener.

Notícies històriques

Bernat de Saportella rebé, el 21 de maig del 1260, d'en Pere de Berga, els dos castells de Montmajor i Querol, prometent-li'n fidelitat.

El comte de Pallars, Arnau Roger, essent un dels barons que el 1280 es rebel·laren contra el rei i esdevingueren perdedors, el 21 de setembre de 1281 hagué de donar al sobirà el domini i la potestat de gran nombre dels seus castells, entre els quals el de Querol.

En el fogatjament de vers el 1381 consta l'assentament: "Castell de Querol: d'en Johan des Brull, donzell, 3 fochs". Del 1415 és l'apunt: "Jaume dez Brull alias Catllar, Domicellus, Dnus. Castri de Querol et Castri de Clariana".

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Montmajor, el següent text (Novembre 2015):

“ Més al N, també enlairat a la serra de Querol, hi ha les restes del castell de Querol i l'església de Santa Maria.

Del castell de Querol es tenen notícies des de l'any 1034, i al segle XII fou senyorejat pels Portella.

L'any 1309, com d'altres castells berguedans, fou venut al rei Jaume II, el qual el lliurà a la família Brull, que el va tenir al llarg del segle XV.

En queda ben poca cosa: restes d'un mur defensiu que devia tancar el clos del castell i uns murs i part de l’abscís de l'església castellera, Santa Maria de Querol.

Malauradament, part dels carreus d'aquest conjunt foren aprofitats l'any 1970 per a bastir una casa moderna.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16/11/2012 - 12:52:57”