Castell de Pujarnol – Porqueres / Pla de l’Estany

Una anònima visitant contemplant l’edificació. Al fons l’església de Sant Cebrià.

I T I N E R A R I

Situació: A Pujarnol, petita entitat de població del municipi de Porqueres (Pla de L'Estany) – Girona.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Conjunt arquitectònic format per la Torre i l’església de Pujarnol, juntament amb un petit cementiri.  Bon estat. Actualment és una masia-restaurant. Aparcament als voltants.

esglesia-de-sant-cebria-de-pujarnol-090812_509

Altres noms: Torre de Pujarnol - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el 12/08/2009:

Procedents de Banyoles, i circulant per la carretera GIV-5247, en sentit Pujarnol, trobarem un trencall a mà esquerra per accedir a aquest llogaret, perfectament indicat i visible des de la carretera.

Localització: N 42 06 07.3 E 02 42 28.5 - Altitud: 422 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

Edifici de planta rectangular amb cossos afegits.

Presenta dues torres situades a dues cantonades oposades en diagonal.

Una és de planta quadrangular, amb teulada a dues aigües i constituïa la torre de l'homenatge i l'altra és de planta circular, amb teulada a una vessant.

L'edificació principal té planta baixa, pis i golfes i s'estructura al voltant d'un pati interior, al qual s'accedeix per un vestíbul cobert amb volta de rajola.

La façana principal presenta el portal d'accés de llinda plana i tres finestrals al primer pis de similars característiques.

La façana sud té un gran contrafort.

La planta baixa presenta sostres amb volta de rajola i el primer pis amb cairats.

Notícies històriques

En un document de l'any 1212 apareix com a senyor del castell de Pujarnol, Tortosa de Mercadal que va acompanyar el senyor de Falgons a Naves de Tolosa.

El castell pertanyia, l'any 1268, a Guillem d'Aquilone, que el va vendre al tresorer de la Catedral de Girona.

Durant el segle XV va passar als Millàs, a Santmartí de Morellàs, i després a la família Peguera.

Actualment la torre pertany a una Fundació, a la que fou cedida per l'últim membre de la família Punsic, i els llogaters hi tenen un hostal."

Edificacions properes:  Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

MAPA de situació