Castell de Puigbó – Gombrèn / Ripollès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de la Masoveria Puigbó , actualment un establiment de turisme rural situat dins del terme municipal de Gombrèn (Ripollès) – Girona.

Època: Desconeixem de quina època és el castell. Al costat mateix hi ha l’església del castell de Sant Martí de Puigbó, datada als segles X-XI i estil romànic, segons la pàgina web de la Generalitat de Catalunya - Patrimoni.Gencat.

Entre el castell i el mas hi ha la malmesa i abandonada església de Sant Martí de Puigbó, dels segles XVIII - XIX, presa per l'heura.

Finalment la masia és dels segles XVI - XVIII.

Estat: Malmès. L'element supervivent amb més entitat del conjunt, és una torre rodona, on encara s'hi pot entrar, i contemplar el sostre de volta de canó. També hi ha restes identificables de l’església del castell i finalment, restes de l'antic poblat medieval que compartia espai amb les altres edificacions.

Accés - Visitat el 26/02/2012:

Iniciem l'itinerari dins de Gombrèn, a la plaça del Roser (42 14 53.82 02 05 27.64), situada davant mateix de l’església, i enfilem la sortida del poble per la carretera GI-402, en direcció a La Pobla de Lillet.

Al cap de ben pocs metres, quan encara tenim a la nostra dreta la mola de la paret de l’església, veiem a l'esquerra de la carretera una sortida (42 14 55.51 02 05 27.14) en pendent, amb uns cartell informant per anar a La Canal, la Masia Puigbó i també El Cortal, per on continuarem.

castell-de-puigbo-itinerari-google-maps-sortida-de-gombren

Ens trobarem llavors circulant per una carretereta, a vegades estreteta, asfaltada. Sobrepassarem, deixant-la a l’esquerra, la piscina municipal.

En un moment del recorregut trobarem un trencall (42 14 09 02 04 23) degudament indicat per anar al Mas Puigbó, continuem per la dreta.

Sense cap entrebanc arribarem al Mas i aparcarem uns metres abans d’entrar-hi, al voral del camí. Ja a peu farem els cent metres que ens separen de les restes del castell, perfectament identificables.

La distància des de Gombrèn ha estat d’uns 4,8 km. quasi tots asfaltats, llevat del darrer tram final.

Localització: N 42 13 43.83 E 02 04 25.19 - Altitud: 1.156 m.

Altres: No hem sabut localitzar gaire informació sobre aquest castell. El ben poc que hem trobat son algunes dades de l'Església del castell de Sant Martí de Puigbó, que tracten alhora ambdues edificacions -  Generalitat de Catalunya i que tot seguit transcrivim - Abril 2020:

Descripció

Damunt d'un turó sobre el marge esquerres de la riera de Puigbò, es troben les restes de d'una fortificació, amb una torre encara aixecada en la seva meitat, restes dels murs de les dependències i l'absis romànic de l'antiga parròquia de Puigbò.

Les restes arquitectòniques enfonsades, han set cobertes per herba, formant uns prats amb suau pendent on existeix una roureda.

Notícies històriques

L'absis de l'església correspon als segles X o XI, i deuria ésser originalment la capella del castell allí existent que degué donar origen al veïnat de Puigbò.

Primer es deia St. Martí de Puigmal però al S.XIII es substituí aquest topònim pel de Puigbò.

Pot ésser que a principis del S.XVIII degut a l'abandó en què es deuria trobar la fortalesa i estructures de l'església, es decidí de construir-ne una de nova a prop, coincidint amb el desenvolupament agrícola de la zona.

Això degué portar l'abandó total de la primitiva església fins a la seva ruïna total.

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Gombrèn, hi ha altres edificacions: