Castell de Puig-reig / Berguedà

castell-de-puig-reig-110402_523

Vista general de Puig-reig. Al turó del mig de la fotografia es suposa que hi havia hagut el castell.

castell-de-puig-reig-110402_505

castell-de-puig-reig-110402_506

Situació: Dalt d’un turó que presideix la localitat de Puig-reig (Berguedà) – Barcelona.

Època: Segle X.

Estat: Pràcticament desaparegut. Hi ha alguns indicis.

Accés - Visitat el 02/04/2011:

Quan hem arribat a Puig-reig ens hem dirigit cap al centre històric de la localitat. Hem seguit les instruccions de fins a tres cartells indicatius de la direcció per anar al castell.

Quan finalment hem arribat al lloc on es suposa que hi havia hagut l’antiga edificació, ja no hem vist cap tipus d’informació.

Localització: Coordenades de situació del turó on es suposa que hi havia hagut l’antic castell: N 41 58 16.57 E 01 52 55.92 - Altitud: 475 m.

Altres: Al cim del turó hi ha evidències de l’existència d’aquesta edificació. Pedres “antigues” situades en diversos llocs. Una placa del nomenclàtor: carrer del castell. Un escut nobiliari, tot i que nou de trinca. Fins i tot un matrimoni d’edat manifesta que la seva llar ha estat coneguda sempre com “el castell”.

Però llevat d’aquestes minses “proves” no ens considerem pas autoritzats a fer cap determinació al respecte.

Si que hem localitzat la petita església de Sant Martí, considerada la primitiva església del Castell. L'edifici actual, romànic de mitjans del segle XII, (restaurada al segle XX), va substituir l'antiga, documentada al segle X.

Durant els segles XII i XIV Puig-reig va acollir l’orde militar del Temple.

Segons l’ Enciclopèdia Catalana, a la seva pàgina web es diu que el castell de Puig-reig tenia fins a tres nivells de muralles, que incloïen el castell, l’església i una petita vil·la.

Al costat de l’església parroquial actual hi ha diversos panys de paret que podrien pertànyer a un d’aquest recintes.

castell-de-puig-reig-110402_519

¿ Restes del castell ?

Deixem per a gent més entesa en el tema la confirmació d’aquesta interpretació. En qualsevol cas ens conformem en deixar constància fotogràfica actual d’algunes d’aquestes dades.

MAPA de situació

puig-reig-antiga-estacio-dels-ffcc-110402_513

¿ Segurament vostés s'estaran preguntant quina relació té aquesta  edificació amb el tema dels castells ?

Doncs bé, no en té cap.