Castell de Prades / Baix Camp

Vista general, entorn. Al fons de la fotografia, el castell.

Absis de la capella del castell, entitat supervivent amb més rellevància del conjunt.

Situació: A la població de Prades (Baix Camp) – Tarragona.

Època: Segle XII.

Estat: Malmès. Escasses restes. No és visitable. Aparcament als carrers dels voltants.

Accés - Visitat el 21/03/2009:

Trobarem aquest edifici al carrer de la Costa del Castell, a la cruïlla amb el carrer Alt del Castell.

L’element supervivent de més entitat d’aquesta edificació, és el de part de l’absis de la seva capella.

Localització: N 41 18 35.87 E 0 59 10.18– Altitud: 954 m.

Altres: Les referències a aquesta edificació son constants en el nomenclàtor de la vila: a més dels dos carrers citats anteriorment, també hi ha els carrers de Baix del Castell i carrer Passatge del Castell.

A la pàgina web de l’Ajuntament de Prades es cita textualment:

“Testimoni d'aquells temps llunyans són les restes que queden a la vila de les muralles que la rodejaven i els escassos vestigis del castell. Sembla que ambdós foren enderrocats a mitjans del segle XVII durant la guerra dels Segadors.

La població de Prades, com tot Catalunya, s'havia oposat al rei d'Espanya Felip IV i foren les tropes del rei les que els enrunaren.

El que queda del castell és avui molt poca cosa: només part de l'absis de la seva capella. De les muralles, si bé alterades per les cases que tenen adossades, se'n conserven trossos amb una torre i dos portals molt sencers, en un dels quals es pot apreciar el fossat que el defensava”.

Curiositats:

Tenim notícies que a la plaça Major d’aquesta població, a l'estiu (normalment l'últim cap de setmana de juliol), es fa la tradicional festa del cava.

La font pateix una sobtada anomalia: raja xampany, perdó, cava, en lloc d'aigua.

Desconeixem si els tècnics, que n'hi han, estan estudiant aquest delicat tema

Baix Camp : Veure en un mapa més gran.

PLANELL de Prades
Facilitat per l'oficina d'informació d'aquesta localitat. (Retocat: en color vermell la situació del castell i de les muralles)