Castell de Plegamans / Palau-solità i Plegamans / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: A Palau-solità i Plegamans, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental - (Barcelona).

Època: Segle XI - Romànic - (Elements constructius originals) - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bon estat. La seva restauració va finalitzar l'any 1995. Visitable. Actualment acull la seu de la Fundació Folch i Torres.

Sales de la Fundació Folch i Torres:

Accés - Visitat el 09/04/2006 / Nova visita 14/05/2016:

A la confluència dels carrers del Castell i Camí de la Serra.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

" Descripció

El castell de Plegamans és a llevant de la població de Palau de Plegamans, al cim del turó més alt de l'entorn, anomenat la Serra.

És un edifici quadrangular de planta baixa, primer pis, golfes i pati central. La torre original, de finals del segle X o principis del XI, de planta rectangular, va ser reformada en el seu alçat entre els segles XIV i XV. També en època més antiga es va construir una muralla creant un pati en un costat de la torre.

Probablement durant el segle XII es va afegir a la part exterior de la muralla de migdia una gran sala amb dos arcs de mig punt. També es van afegir altres dependències de manera que el conjunt adquirí la forma de planta quadrada amb un pati central.

Amb la reforma que es va fer entre els segles XIV i XV el conjunt va agafar la fesomia de gran casal gòtic que té avui dia. Un exemple d'aixó són les finestres coronelles lobulades de la façana de migdia; algunes d'aquestes finestres tenen la línia d'imposta decorada amb rosetes.

Els sostres són amb enteixinat de fusta. L'entrada és a la façana nord, amb un portal gòtic d'arc de mig punt adovellat, amb tres espitlleres a cada banda i un matacà en el seu eix vertical. També hi ha 13 espitlleres al llarg de la façana est, disposades alternadament en dos nivells. La coberta ha estat reconstruïda recentment amb teulada a doble vessant i encavallades de fusta vistes excepte a l'ala oest, coberta al primer pis a una sola vessant. A la base de la torre es conserva un antic forn de pa.

Notícies històriques

Tot i que el lloc de Plegamans apareix esmentat ja des de el segle X, no serà fins dos segles més tard que es trobarà documentat el seu llinatge. El membre més destacat de la família va ser Ramon de Plegamans, veguer i batlle de la ciutat de Barcelona i posteriorment lloctinent de Jaume I.

Al segle XV la possessió del castell corresponia als Vilatorta, dels quals, Antoni de Vilatorta, fou conseller de Barcelona en la composició del "Consell de Cent". D'altres cases que van tenir la possessió del castell van ser els Gualba i Clariana, fins el 1600. Finalment, a l'any 1776 el domini resta sota jurisdicció dels Sentmenat, els quals la tingueren fins el 1931, quan va ser adquirida per Joan Casajoana, veí del municipi.

Durant molts anys l'edifici va restar abandonat i va ser víctima d'un acte d'espoliació d'un dels finestrals gòtics.

Al 1995 va ser restaurat i avui dia serveix de seu de l'arxiu de la fundació Folch i Torres de Palau de Plegamans."

"El Castell és un edifici que presideix tota la plana de Palau-solità i Plegamans.

La seva estructuració,composada per cossos juxtaposats, parla més d'un casal fortificat que d'un element de defensa.

El Castell o casa forta de Plegamans és un gran casal gòtic dels segles XIV i XV que, posteriorment, ha sofert moltes modificacions.

Té una torre a la cantonada nord-oest, que es considera la part més antiga del Castell (segle XI), feta amb còdols de riera presos amb calç.

Actualment té baixos, pis i golfes. El Castell té teules àrabs a les cobertes que varien entre una o dues vessants segons el cas.

Es diu que hi ha un túnel que comunica el Castell amb Can Cortès.

La seva restauració va finalitzar durant el 1995.

A la planta baixa s'hi troba un pati interior, vestíbul i auditori. Tant al pati interior com al vestíbul s'hi organitzen activitats i a l'auditori s'hi programen concerts de l'Escola de Música o relatius a la programació cultural municipal.

A la planta noble, primera planta, hi ha cinc sales cedides a la Fundació Folch i Torres on hi ha instal·lat el Museu-Arxiu de la Fundació.

Entre la planta baixa i la 2a planta hi ha ubicada l'Escola Municipal de Música.

A les terrasses i jardins del Castell es desenvolupa programació musical, i també es realitza anualment el Mercat Medieval"

Edificacions properes:  Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Vallès Occidental : Veure en un mapa més gran.