Castell de Palmerola – Les Lloses / Ripollès

Situació: A Palmerola, entitat de població del municipi de les Lloses (Ripollès) – Girona.

Època: Segle XV - Gòtic - Generalitat de Catalunya*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya*

Estat: Bon estat. Restaurat. Al costat de la porta d’entrada hi ha un cartell informatiu on es diu que és un centre col·laborador del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. El dia de la visita estava completament tancat, sense que es veiés ni una ànima pels voltants.

Es pot fer un lliure i complert recorregut de circumval·lació per l'exterior de l'edificació.

Al costat mateix hi ha la petita església parroquial de Sant Vicenç de Palmerola, existent des del segle XII.

Accés - Visitat el 12/11/2009:

Procedents de Vilada (Berguedà) i circulant per la carretera C-26 en sentit Ripoll, entre els PK 170/171, a mà esquerra hi ha un punt (42 08 53.99 02 01 51.60) on hi ha un cartell informatiu, que assenyala per anar al castell de Palmerola.

Aquí s'inicia una pista de muntanya,sense asfaltar, en bones condicions a dia d'avui, que en un plàcid recorregut d'uns 3,1 km. ens deixa al pati del davant mateix del castell.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - Abril 2020:

Descripció

Situat a 1095 mts sobre el nivell de mar, al cim d'una muntanya pròxima a la carretera que uneix Borredà i les Llosses.

El castell de Palmerola es troba situat dalt d'un petit puig, a 1.095 m. d'altitud.

Inicialment es tractava d'una casa forta, esmentada ja el 1227, dependent de la baronia de Portella, i a cura d'uns castlans anomenats Palmerola.

El 1437 l'edifici fou reedificat, i adquirí una certa autonomia el 1465 en ésser infeudat per Galceran de Pinós, senyor de la Portella, al donzell Joan de Palmerola.

El 1767 fou concedit el títol de marquès de Palmerola a Francesc Xavier Despujol, títol que encara és en possessió de la família

Al s. XV es parla de la "domus de Palmerola, la situata in baronia de Portella".

N'era el senyor Guillem Ramon de Palmerola, domiciliat al Lluçanès, qui heretava a Arnau de Palmerola i Blanca, morts sense descendència.

L'esmentat Guillem Ramon de Palmerola es titula batlle del castell i terme de Palmerola pel baró de Pinós, com a baró de la Portella (1439), però domiciliat a Palmerola hi havia el fill d'aquest, el donzell Joan de Palmerola.

El castell de Palmerola, ja de llarg temps, era derruït i deshabitat en tanta de manera que ningú volia ser receptor, ja que només hi podien habitar les ovelles.

Joan de Palmerola el va reedificar quasi de nou, i el noble Galceran de Pinós li concedí la castlania.

L'any 1973 el castell va ser reformat.

El castell ha estat restaurat - pràcticament reedificat - fa pocs anys pel seu propietari, dins un estil de castell medieval, amb una gran torre emmerletada.

Hem escrit a "Els Castells catalans": "Tenim dubtes sobre l'existència del castell de Palmerola sigui molt remota.

La primera notícia concernent aquest castell, la llegim del 1286, quan el noble Bernat Guillem de la Portella en rebé la concessió del rei Alfons "el Franc".

Més tard, el 1294, el mateix Bernat Guillem de la Portella assegurà amb aquest castell part de l'esponsalici assignat a la muller, Sibil·la de Pinós (filla de Galceran IV de Pinós).

Arran d'aqueixa fermança, A de Palmerola, absolt de l'homenatge que tenia prestat al seu senyor Bernat Guillem de la Portell, el prestà a Bernat Galceran de Pinós, germà de Sibil·la.

A. de Palmerola era, evidentment, el castlà d'aquest castell" El rei Pere "el cerimoniós" va vendre a Sibil·La, mullar d'Andreu de Fonollet, "lo mer imperi y totas las jurisdiccions de las baronies de la Portella y de Llussà y dels castells de Palmerola, de Roset, etc." i els representants de Berga en protestaren a les corts.

*Informació extreta de la pàgina de la Generalitat de Catalunya - Abril 2020.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.